Sağlık Bakanlığı, Müşterilerine Ücretsiz Islak Mendil, Sabun ve Şampuan Gibi Kozmetik İçeren Ürünler Veren Firmalara ''dikkatli Olun'' Uyarısı Gönderdi

Selma Bıyıklı Adabaş- Sağlık Bakanlığı, müşterilerine ücretsiz ıslak mendil, sabun ve şampuan gibi kozmetik içeren ürünler veren firmalara ''dikkatli olun'' uyarısı gönderdi.

Sağlık Bakanlığı, Müşterilerine Ücretsiz Islak     Mendil, Sabun ve Şampuan Gibi Kozmetik İçeren      Ürünler Veren Firmalara ''dikkatli Olun'' Uyarısı     Gönderdi
Bu ürünlerin kozmetik mevzuatına tabi olduğunu bildiren Bakanlık, denetimlerde uygunsuzluğu belirlenen ürünler için 50 bin liraya kadar para cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, ''merdiven altı'' tabir edilen yerlerde üretilen, insan sağlığına zararlı ürünlerin kullanımının engellenmesi amacıyla ''Hizmet Sunumumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz'' yayınlamıştı.

Bu kılavuzla lokantalarda, otellerde ve ulaşım araçlarında müşteri ve yolculara ücretsiz verilen kolonyalı mendil, küçük boy şampuan, krem, sabun ve diş macunu gibi kozmetiklerin sahip olması gereken özelikler belirlenmişti.

-Örgütlere uyarı-
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, Türkiye Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu , Türkiye Otobüsçüler Federasyonu , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği , Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği'ne birer yazı göndererek, kılavuzu hatırlattı.

Yazıda, yemek, konaklama, ulaşım ve kişisel bakım hizmeti sunumu sırasında verilen ıslak mendil, sabun, şampuan, duş jeli, saç kremi ve vücut losyonu gibi ürünlerde içerik, üretici, kullanım, saklama ve dayanaklılık bilgilerinin ambalaj üzerinde yer alması gerektiği belirtildi.

Bunların yer almadığı ürünlerin, kozmetik mevzuatına uymadığı, dolayısıyla yasal olmadığı kaydedilen yazıda, bakanlığın Eylül ayında ''Hizmet Sunumumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz'' yayınladığı bildirildi.

Söz konusu oda ve federasyonlardan, bakanlıkça yapılacak denetimlerde mağduriyet yaşanmaması için üyelerine bu kılavuzla ilgili bilgilendirme yapması istendi.

-''Denetime başladık''-
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok ticari işletmenin müşterilerine ücretsiz sağladığı, küçük boy ambalajlardaki bu ürünlerin kozmetik mevzuatına tabi olduğunu ifade ederek, ''Bu ürünlerle ilgili piyasa gözetim ve denetimine başladık. Müşterilerine bunları veren firmalar dikkatli olmalı. Çünkü doğrudan bu firmalar sorumlu olacak'' diye konuştu.

Ürün ambalajında üretimle ilgili tüm bilgilerin bulunmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

''Ambalajdaki bilgiler okunaklı ve ayrıntılı olmalı. Ürünün içeriğindeki maddeler, son kullanma tarihi ve kullanma talimatı gibi piyasadaki kozmetik ürünlerin ambalajında ne varsa bunlarda da yer almalı. Ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nca denetlenen kozmetik üretim ruhsatı olan yerlerde üretilmesi gerekiyor. Çünkü bu üretim yerleri 'GMP' denilen 'İyi Üretim Uygulamaları' belgesine sahiptir.''

Söz konusu ürünleri müşterilerine ücretsiz veren otel, lokanta ya da ulaşım firmalarının, bunları kendi adına ürettirmesi veya üretici ya da malı tedarik ettiği firmayı kuruma bildirememesi halinde, kendisinin üretici kabul edileceğini bildiren Şimşek, ''Denetimlerde bu ürünlerle ilgili bakanlığa bildirimde bulunulmadığının tespit edilmesi halinde, ürünleri müşterilerine veren yerlere de cezai işlem uygulanabilir'' dedi.

Kılavuzun, hizmet sunumunda kullanılan ürünlerin imalatçı, ithalatçı ve dağıtıcılarının yükümlülüklerini belirlediğine işaret eden Şimşek'in verdiği bilgiye göre, eşantiyon ürünle ilgili kuruma bildirim yoksa 20 bin lira, ambalaj ve etiket bilgileri mevzuata uygun değilse 2 bin 928 lira, insan sağlığına zararlı olduğu kurum tarafından tespit edilirse de 50 bin lira para cezası uygulanacak.

Şimşek, ''Hizmet sunan müessese, üretici konumuna geçtiğinde uygunsuzluk cezasını üretici sıfatıyla ödemek zorunda kalacağı için dikkatli olmalı. Eğer bu ürünlerin üreticisi belli, Sağlık Bakanlığı'na bildirimi yapılmış ve uygun ambalajlı ise üretici ve müessese açısından sorun olmaz'' diye konuştu.


Kaynak: AA