Yozgat'ın Çekerek İlçesinde Hava Sıcaklığının Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyretmesi Nedeniyle Elma Ağaçları Meyve Verdi

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elma ağaçları meyve verdi.

Yurt genelinde birçok bölgede soğuk hava etkili olurken, yalancı bahara aldanan Çekerek Belediyesi botanik bahçesindeki 5 elma ağacı, ceviz büyüklüğünde meyve verdi.

Bahçe görevlisi Mehmet Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kış şartlarının çok çetin geçtiğini belirterek, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi.

İlçede normal şartlarda ağaçların ocak ayında meyve vermesinin imkansız olduğuna dikkati çeken Duran, ''Elma ağaçlarının meyve vermesi ve yenilecek kadar büyümesi, bizleri şaşırttı. Bugüne kadar böyle bir şey görmemiştim. Ağaçların meyve verdiğini duyanlar kendi gözleriyle görmek için buraya geliyor. Zaman zaman elmalardan ikram ediyoruz'' diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Mehmet Erden ise ağaçların çevresel faktörlerden ve iklim şartlarından etkilenerek erken çiçek açtığını belirterek, ''Yağışların ardından sıcak geçen kış günleri, bitkileri şaşırtıp erken uyandırdı. Her şeye rağmen yaşadığımız ilkbahar değil, geçici bahar. İdeal olanı, her mevsimin doğal seyrinde yaşanmasıdır. Elma ağaçları da yalancı bahara aldanıp çiçek açmış ve meyve vermiş'' şeklinde konuştu.

Ekolojik şartlarla mevsimlerde zaman zaman değişimler yaşandığını vurgulayan Erden, ağaç ve bitkilerin de etkilenebildiğini kaydetti.

Muhabir: Eyüp Yıldız / Özcan Güney / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA