Kırşehir Belediyesi, Isıtma, Sera, Kaplıca ve Şifalı Su Olarak Kullanılmak Üzere Yeni Jeotermal Su Kuyuları Açmak İçin Çalışma Başlattı

Abdullah Yıldız - Kırşehir Belediyesi, ısıtma, sera ve şifalı su olarak kullanılmak üzere yeni jeotermal kuyular açmak için çalışma başlattı.

Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in jeotermal su açısından son derece büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kırşehir'de, Terme, Bulamaçlı, Mahmutlu, Karakurt, Savcılı, Mucur, Akpınar olmak üzere 7 adet jeotermal alan olduğunu belirten Bahçeci, merkez Terme, Karakurt, Mahmutlu ve Bulamaçlı jeotermal alanlarının 2007 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edildiğini belirtti.

Bahçeci, jeotermal suyun turizm amaçlı kür merkezi, kür parkı, termal otel entegrasyonu ile ısıtma ve sera üretiminde kullanıldığına işaret ederek, yeni yatırımcı çekebilmek için sondaj çalışmalarına hız verdiklerini anlattı.

Kentin batı kısmındaki girişinde yer alan Kurtocağı mevkisinde yeni sondaj çalışması için İl Özel İdaresi'nden ruhsat aldıklarını dile getiren Bahçeci, şöyle konuştu:

''İller Bankası bize bir jeotermal sondaj makinesi vermişti. Belediyemizin de bir sondaj makinesi var. Bu makine ile o bölgede sondajlarla jeotermal su aramasını gerçekleştireceğiz. Çok umutluyuz. Çıkacağına inanıyoruz. O bölgede de jeotermal yatırımlarının önü açılmış olacak.''

Kırşehir genelinde 8 bin yatak kapasitesine yetecek kadar jeotermal su kaynağı olduğunu bildiklerini aktaran Bahçeci, ''Yeni açılacak kuyularla jeotermal potansiyeli çok daha fazla yükseltme fırsatımız var. Jeotermalle bin 800 konutu ısıtıyoruz. Özel İdare, Valilik ve Belediye olarak yine jeotermalden meyve ve sebze kurutma tesisi kurduk. Tüm sektörlerde kullanılacak şekilde jeotermal su potansiyelimizi arttırmak istiyoruz'' dedi.

Özellikle şifalı su ve kaplıca turizmi için yatırımcıları Kırşehir'e çekmeye gayret ettiklerini vurgulayan Bahceci, 200 yatak kapasiteli büyük bir otelin yapımının tamamlandığını, kısa bir süre içerisinde açılacağını bildirdi.

-Kırşehir'de bulunan jeotermal alanlar-

Merkezdeki Terme Jeotermal Alanı'nda 12 kuyunun suyu ile konutlar, seralar, kür merkezi ve otellerde kullanılıyor.

Kuyulardan 35 ile 57 derece sıcaklıkta su çıkıyor. Bulamaçlı ve Mahmutlu Jeotermal Alanları Çiçekdağı ilçesinde bulunuyor. Buradaki kuyulardan 38 ile 45 derece arasında sıcak su çıkarılıyor. Kaplıca ve sera üretiminde kullanılıyor. Karakurt ve Savcılı jeotermal alanlarında 4 adet kuyu bulunuyor ve 34 ile 52 derece sıcaklıkla su çıkarılıyor. Jeotermal su, kaplıca tedavilerinde kullanılıyor. Mucur ve Akpınar Jeotermal Alanlarında 8 adet kuyuda 31 ile 34 derece arasında sıcak su çıkıyor. Mucur'un Avı köyündeki kükürtlü suyun mide rahatsızlıklarına ve hazım bozukluklarına iyi geldiği tahmin ediliyor.

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA