Spielberg'in "Lincoln" Filmi, 12 Dalda Aday

Ünlü yönetmen Steven Spielberg'in ABD'nin 16. Başkanı Abraham Lincoln'ün yaşamını konu alan "Lincoln" filmi, en iyi film ve en iyi yönetmen dahil olmak üzere 12 dalda Oscar'a aday gösterildi.

Lincoln, İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi tarafından da en iyi film ve en iyi erkek oyuncu dahil 10 dalda aday olmuştu.

İsmi Kodak Theatre'dan Dolby Theatre'a değiştirilen salonda sahiplerini bulacak ödüle aday gösterilen filmler arasında Ang Lee'nin bir kaplanla bir çocuğun ilişkisini anlatan "Life of Pi" adlı filmi de bulunuyor. Life of Pi, 11 dalda aday gösterildi.

Fransız yazar Victor Hugo'nun Sefiller romanından uyarlanan "Les Miserables" ile David O. Russell'ın "Silver Linings Playbook" adlı filmi ise 8 dalda aday oldu.

24 Şubat'taki Oscar ödül töreni, ilginç bir rekabete de sahne olacak. En iyi kadın oyuncu ödülü için, şimdiye kadar aday gösterilen en genç ve en yaşlı aktrisler yarışacak. "Beasts of the Southern Wild" filminde rol alan 9 yaşındaki Quvenzhane Wallis, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından en iyi kadın oyuncu ödülüne aday gösterilen en genç aktris oldu. "Amour"da oynayan 85 yaşındaki Emmanuelle Riva ise, şimdiye kadar aday gösterilen en yaşlı oyuncu olarak tarihe geçti.

"Silver Linings Playbook" ise, 30 yıllık bir aradan sonda en iyi erkek, en iyi kadın, en iyi yardımcı erkek ve en iyi yardımcı kadın dallarında aday gösterilen ilk film oldu.

Erkek oyuncu adayları arasında Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman ve Denzel Washington'ın yanı sıra Oscar heykelciğini havuca benzeten Joaquin Phoenix de yer alıyor.

Daha önce "Gladiator" ve "Walk the Line" filmlerindeki performansıyla en iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi erkek oyuncu ödüllerine aday gösterilen 38 yaşındaki Phoenix, "The Master" filmiyle üçüncü kez aday oldu.

Phoenix, "insanları ödül için birbirleriyle yarıştırmak, bence bu dünyadaki en aptalca şeylerden biri. Ne ödüllere inanıyorum, ne de bu sürecin bir parçası olmak istiyorum" demişti.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ödül töreninde bu yıl 50. yaşı için özel bir bölüm ayıracağını açıkladığı James Bond serisinin son filmi "Skyfall", sadece dört teknik alanda aday gösterildi. Film, ünlü şarkıcı Adele'de en iyi şarkı adaylığı getirdi.

Bu yıl her zamankinden iki hafta önce açıklanan adaylar, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 6 bin üyesi tarafından seçiliyor.

Muhabir: Umur Koçak Semiz

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA