Bakan Bayraktar: Şehre Yatırım İçin Gelen Özel Sektöre Kolaylık Sağlanmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yasalar çerçevesinde ticari bir kafayla düşünmek suretiyle Trabzon’u kalkındırmak gerektiğini söyledi.

Bayraktar, şehre yatırım için gelen özel sektöre de kolaylık sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Bayraktar, Trabzon Valiliği’nde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, herkesin Trabzon’u kalkındırmak ve geliştirmek için neler yapabilirizi düşünmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda herkese düşen görevler olduğunu anlatan Bayraktar, yatırım için davet ettikleri özel sektörün karşılaştığı zorluklardan dert yandı. "Yasalar çerçevesinde ticari bir kafayla düşünmek suretiyle Trabzon’u kalkındırmak zorundayız” diyen Bakan Bayraktar, “Yatırımcı ‘başka yerde arazinin metrekaresini 5 liraya alırken burada 200 lira istiyorlar’ diyor. Bunlar olunca yatırımının da şevki kırılıyor. Buradaki yatırım ortamanı iyileştirmek lazım, bunun için de hepimizin gayret etmesi gerekiyor. Ortak akıl ve istişare ile bunların önünü açmamız lazım.” dedi.

Tonya’da çimento fabrikası kurmak için çok yoğun çabalarının olduğunu ifade eden Bayraktar, ancak Trabzon’dan ve dışarıdan bu yatırımı engellemek için de yoğun girişimler olduğuna dikkat çekti. Akyazı Projesi’ne de değinen Bakan Bayraktar, “Bazı nedenlerden dolayı bir gecikme oldu. Şu anda dolgusu yüzde 90 tamamlandı. Stat ihalesi de hazır, 15 gün içerisinde ihaleye çıkacak. İhale 2 ay içerisinde biter. Başlayıp kısa sürede bitirmeye çalışacağız. Orası şehir için bir vizyon olacak.” ifadelerini kullandı.Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da konuşmasında, ildeki yatırım projeleriyle ilgili bilgiler verdi. 21 yatırımcı kuruluşun 11 ana sektör ve değişik alt sektörlerde 5.6 milyar lira tutarı olan 918 adet proje üzerinde çalışıldığını anlatan Kızılcık, bu projelerde yüzde 81 nakdi, yüzde 83 fiziki gerçekleşme sağlandığını kaydetti.

Vali Kızılcık, kış mevsiminde şehrin önemli sorunlarından birisi olarak görülen hava kirliliğine çözüm için doğalgaz çalışmalarının hızlandırılması gerektiğinin de altını çizdi.Tarihi Sümela Manastırı yakınında bulunan sosyal tesislerin ihalelerinin yenilenme döneminin geldiğini, ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığının söz konusu ihaleleri yapmama düşüncesinde olduğunu kaydeden Kızılcık, bu tesislerin yeniden ihaleye çıkartılmaması halinde bölgeye gelen turistleri ağırlama konunda ciddi problemler yaşanacağını savundu. Kızılcık, bu sorunların çözümü için destek beklediklerini sözlerine ekledi.Vali Kızılcık ve Bakan Bayraktar’ın konuşmasının ardından diğer kuruluşların yönetici ve temsilcileri 2012 yılı yatırımlarıyla ilgili sunumlarını gerçekleştirdi .