Başkavak’ta Sıtma Salgını Yaşanıyor, Bakanlık Bölgeye Özel Ekip Gönderdi

Mardin’in Savur ilçesi Başkavak köyünde ortaya çıkan Sıtma salgınının 20 günden beri devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, bölgeye özel ekip gönderirken, Vali Turhan Ayvaz, sağlık ekiplerinin düzenli olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Başkavak köyünde yaşanan salgın ardından birçok vatandaşın, Mardin ve Savur ilçesinde devlet hastanesine tedavi için başvurduğu tespit edildi. Mardin, Diyarbakır ve Savur ilçesinden görevlendirilen sağlık ekipleri, köyde vatandaşlardan kan örneği aldı. Yaklaşık 2 bin 400 kişiden alınan kan örneği laboratuvarlarda tahlil için inceleniyor.

Sıtma salgını nedeniyle köyde yaşanan panik ardından duruma el koyan Sağlık Bakanlığı, bölgeye özel ekip gönderdi. Köyde incelemelerde bulunan sağlık ekipleri, vatandaşlardan kan örneği almaya devam ediyor. Tespit edilen vakaların genel durumlarının iyi olduğu ve ayakta tedavilerinin devam ettiği belirtildi.

Köylüler, 20 günden beri sıtma salgınının devam ettiğini belirtiyor. Köyde ilaçlama yapılıyor. Sıtma salgını ardından Mardin Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri köyde ilaçlama çalışması başlattı. Mardin Valisi Turhan Ayvaz, ilçede her şeyin kontrol altında olduğunu belirterek. sağlık ekiplerinin düzenli olarak köyde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Vali Ayvaz, "Kan örnekleri alınıp laboratuvarlarda tahlil ediliyor. Hastalık tespit edilen vatandaşlara hemen müdahale ediliyor. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen ekiplerimiz incelemelerini sürdürüyor. Korkulacak bir şey yok. Köyde ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Durum kontrol altındadır.” dedi.

Köyde, 20 günden beri sıtma hastalığı tedavisi gördüğünü belirten 19 yaşındaki Mahmut Dağal isimli vatandaş, ateş ve titreme ile birlikte birden hastalandığını söyledi.

Dağal, “Hastaneye gittim, yapılan tahlilden sonra sıtma olduğumu söylediler. Hastanede tedavi olduktan sonra eve geldim. Bir haftadır evde tedavimi sürdürüyorum. Sağlık durumum iyiye gidiyor. Sağlık ekipleri sürekli kontrole geliyor. Köyde herkes panik içinde. 20 günden beri bu salgın köyde devam ediyor.“ şeklinde konuştu.

KÖYLÜLER PSİKOLOJİK KORKU YAŞIYOR
Salgın nedeniyle köyde herkesin panik yaşadığını belirten Mahmut Dağal’ın teyzesi Halime Kavak ise 20 günden beri bu salgın hastalık nedeniyle birçok köylünün hastanelik olduğunu anlattı. Kavak, ”Yeğenim hemen hemen 20 gündür hasta. Hastanede tedavi ettik. Şimdi tedavisini evde yapıyoruz. Hastalığa yakalanacağız diye üzerimizde psikolojik bir korku var. Köyde sağlık ekipleri bizden kan örnekleri alıyor. Bu salgın 20 günden beri devam ediyor. İlaçlama yapılıyor ama yine de korkuyoruz. Köyün açıkta akan suları ve çöplerinin ilaçlanması gerekir. Sivrisinek bataklığı kurutulmalıdır.” diye konuştu .