Rusya’yı 2020’de Putin Reformu, Perestroyka-2, Ya Da Light Stalin Bekliyor

Moskova Carnegie Araştırma Merkezi "Rusya 2020: Senaryolar" adlı kitabın tanıtımını yaptı.

Merkezin uzmanları Mariya Lipman ve Nikolay Petrov’un editörlüğünde hazırlanan kitapta Rusya’dan ve yurtdışından önde gelen uzmanların Rusya’nın 2020’ye kadar olası gelişime senaryoları irdelendi.
İki yıllık çalışmanın ürünü olan kitabın yazarları amaçlarının gelecek ile ilgili kehanette bulunmak olmadığını, ancak günümüzdeki gelişmeleri analiz ederek, nelerin beklenebileceğini tahmin etmeye çalıştıklarını söyledi.

"Dünya’da Rusya", "Siyasi ekonomi ve ekonomi", "Siyasi sistem ve partiler", "Devlet ve siyasi elitler", "Federalizm ve bölgeler", "Toplumsal süreçler ve sivil toplum" ve "İdeoloji ve kültür" gibi yedi ana başlıktan oluşan kitap için 28 uzman makale yazdı.
Çalışmayı hazırlarken kimin devlet başkanı olacağını önemsemediklerini belirten Mariya Lipman, "Kitabı yazmaya başlarken daha Putin mi ya da başka birisi mi devlet başkanlığı için aday olacağı konusu net değildi. Zaten biz senaryolarımızda kimin geleceğini önemsemedik, biz başka soruyu sorduk: “karşısında ne gibi sorunlar çıkacak, ve bu sorunları o nasıl çözmeye çalışacak”. Ayrıca tahminlerimiz doğrultusunda neler yapılabilir ve yapılmadığı halde ne gibi sonuçlar doğurur gibi sorular üzerine kafa yorduk." diye konuştu.

Rusya’nın farklı senaryolarda gelişmesini irdeleyen uzmanlar 'olumsuz', 'olumlu' ve 'ya olursa' şeklinde nitelendirdikleri üç başlıkta senaryoları gözden geçirdi. Ülkeyi sarsacak ya da değişiklikler oluşturacak gelişmeler ise şöyle sıralandı: "Milliyetçiliğin artışı", "Elit tabakasında yaşanacak bölünme", "Moskova’da yaşanan problemler", "Üçüncü Kafkasya savaşı", "Küresel kriz", "Avrupa tercihi", "Bloggerlerin ihtilalı".Ülkenin gelişmesini değişik boyutlarda izleyen yazarlar 2020 yılında Rusya’nın dünya karşısında üç şekilde çıkabileceğini kaydetti.

Rusya’nın hafif modernize edilmiş, radikal şekilde modernize edilmiş ya da otoriterliğe doğru yöneleceğini öngören uzmanlar tüm bu gelişmelerin Putin ile gerçekleşeceğini ifade ederek gelişmelere sırayla şöyle ilginç isimler verdi: "Reformcu Putin", "Perestroyka-2" ve "Stalin light". Tanıtım toplantısına katılan ve kitabı öncesinden okumuş olan uzmanlar ise "Brejnev +" senaryosunun da mümkün olabileceğini kaydetti.

Ülkeyi olumsuz etkileyecek senaryoların başında ise "Petrol fiyatlarının düşmesi", "Putin’siz Rusya" ve "Komşu ülkelerde yaşanabilecek sorunlar" olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle Putin’siz Rusya’nın ülkede büyük sorunlar doğuracağını kaydetti.

Nedenini ise uzmanlar şöyle açıklıyor: "Ülkede bir çok konu direkt Putin’e bağlı. Elitler arasında Putin bir çok sorunun çözümünde hakim rolünü oynuyor. Bu yüzden Putin’siz Rusya’nın ya da etkisinin azalması ülke istikrarını çok hızlı şekilde tahrip edecek. Ve elitler arasında sert bir mücadeleye yol açacak. Bu da ülke için hiç faydalı gelişme olarak görülmüyor."