Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'dan Açıklama

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin ihtiyacının asgari 300 heliport olduğunu belirterek, ''Şuanda 123 tane belgelendirme işlemi yapılan var. 50 daha koyduk, 173. Daha yarısındayız. Daha çok heliporta ihtiyacımız var'' dedi.

Ayazağa'daki Kaan Heliport Havaalanının açılışını yapan Yıldırım, bir müteşebbis olarak heliportun açılışı öncesinde Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız'ın bürokrasi yolunda ne kadar zorluklar çektiğine tanık olduğunda mahcubiyet duyduğunu ve bu nedenle tesisin yapılmasına her türlü katkıyı sağladıklarını söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin havacılıkta dünyanın aksine büyümelerin hep iki haneli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Dünya havacılığı ortalama yüzde 5'in altında büyürken, Türkiye üst üste 4 kat büyüdü. 25 noktaya uçuş yapıyorduk, şimdi 48 noktaya iç hatlarda uçuş yapıyoruz. İki nokta arasında dolaşıyorduk büyükşehirlerde, şimdi 7 farklı noktadan uçuş yapıyoruz. Çapraz uçuşları da yapar hale geldik. İç ve dış hat yolcu sayımız 118 milyona çıktı. Dış hat nokta sayısı 175'e çıktı.

9 yılda bu gelişmeyi sağlamamızın en öneli nedenlerinin başında ülkede ortaya konulan güven ve istikrar ve güçlü siyasi irade geliyor. Yarını göremeyen değil, 30 yıl geleceği planlayan bir iktidar Türkiye'ye bu dönemi yaşattı. Dolu dolu bir 10 yılı arkasında bıraktı, gelecek 10 yılın da planlamasını yaptı. Böyle bir ülke olunca herkes hevesleniyor, iştahı kabarıyor, geleceğe ve insana yatırım yapıyor.''

-''Seyahat eden 118 milyon insan kazandı''-

Yıldırım, ''THY 75 yıllık şirket ama niye sadece THY olsun, bu fırsatı başkalarına da verelim'' dediklerinde gelen eleştirilere değinerek, ''Bakanım, her gelen bakan bunu söyler ama bir ay sonrada THY'nin kılına dokundurmaz, dediler. Türkiye buna alışık değildi. Türkiye serbest rekabete uyum sağlayamadı. O korumacı anlayış tekrar kurumları serbest rekabetten izole eder hale geldi. Hatta 'Bakan THY'yi bitirmeye karar verdi' diye şikayette bulunuldu. 'Siz hiç endişe etmeyin' Benle bağınız olmasın. Geleceğinizi, projelerinizi siz yapın. Adam alacaksanız veya çıkaracaksanız bana sormayın' dedim'' şeklinde konuştu.

Çin'den dönerken meydana gelen bir uçak arızasından sonra yaşadıkları bürokrasiyi hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Vaktin nakit olduğu havacılık sektöründe böyle marka olamazsınız. Bu olaydan sonra 'THY'nin yüzde 51'i mutlaka devletin elinden çıkmalı' diye karar verdik. THY nerdeydi, nereye geldi- Hiç adı olamayan şirketler önemli pazar payına sahip oldu. Onlar da THY markasının güçlenmesine neden oldu. Kendileri de piyasada bir yer edindi. Kim kazandı- Herkes kazandı, Türkiye kazandı. Seyahat edan 118 milyon insan kazandı.''

Herkesin artık dünyada ne olup bittiğini bildiğini söyleyen Yıldırım, ''Bugün 10 milyondan fazla insan uçakla tanıştı. Her gruptan insan uçuyor. Ömründe bir defa uçmayı hayal eden insanlardan, yılda 4 sefer uçağa binen bir Türkiye'ye geldik'' dedi.

-''Türkiye zenginleştikçe havacılığın önemi daha iyi anlaşılıyor''-

Yıldırım, ilk göreve geldiklerinde 20 tane heliport olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'nin ihtiyacı asgari 300 heliport. Şu anda 123 tane belgelendirme işlemi yapılan var. 50 daha koyduk, 173. Daha yarısındayız. Daha çok heliporta ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Türkiye zenginleştikçe havacılığın öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Helikopter keyfiyet değil, mecburiyet haline geldi. Biz 20 dakikada geldik buraya. Hayat ne kadar kolaylaşıyor. Bizim görevimiz ne- İnsanımızın yaşamını kolaylaştırmak. 10 yıldır bunu yapıyoruz.

Dünyada şuanda piyasada olan ilk 5 büyük projeden 3 tanesi Türkiye'de yapılıyor. Dünya şuan yatırım yapmıyor, 3. Boğaz köprüsü, 3. Havaalanı, Kanal İstanbul gibi... Bu projelerin en küçüğü 3-5 milyon dolar. Bunları da Türk yatırımcılar yapıyor.

Helikopter işinde biraz geç kaldık. Yeni bir proje başladı, 108 helikopteri kapsayan bir proje. Sağlık Bakanlığı'nın da 30-40 tane uçağı var. Gece uçuşları ilk defa uygulayacağımız bir proje. Hava alanında helikopter operasyonu yaptığınız zaman düzenli trafiği alt üst ediyorsunuz. Onun için farklı alanlara ihtiyaç var.''

-''Helikopter ihtiyacını karşılayacak alt yapı geliştirilmeli''-

Yıldırım, Kaan Heliport gibi alanlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Burası örnek bir tesis. Her türlü teknik hizmetler de verilecektir. Bu hizmetleri destekliyoruz. Otoyolların kenarında helikopter alanları oluşturma hedeflerini koyduk. Bu konuda ilgili birimler müşterek çalışma içerisindeler. Bundan sonra süratle helikopter ihtiyacını karşılayacak alt yapıyı geliştirmemiz lazım'' şeklinde konuştu.

Değişimin kolay olmadığını ve zihinlerin değişimi ile başladığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

''Zihinleri değiştiremezsek, hiç bir şeyi değiştiremeyiz. Zihinsel değişim için çok zaman kaybettik. Bundan sonra kaybetmemiz gerekmiyor. Yatırımcımızı az üzeceğiz. Yatırımcıyı cezalandıran anlayış geride kaldı. Yatırım ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor.

Üretimi ve insanı merkezleyen, insanı öncelikli olarak ele alan bir anlayışın global ekonomiye hakim olması lazım. Böyle olunca bölgesel uçurumlar da ortadan kalkar, barış ve dayanışma hakim olur. Ülkeler topyekun kalkınmak için işbirliğine gider. İnsanlığın buna ihtiyacı var.''

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA