Uludağ Üniversitesi'nin Giriş Kapısı Anketle Belirlenecek

Bursa’nın ilk üniversitesi olarak 1975 yılında kurulan Uludağ Üniversitesi’nin Görükle’de bulunan merkez kampüsünün giriş kapısını belirlemek için anket çalışması başlatıldı.

Biri İzmir yolu, diğeri ise Görükle’den olmak üzere iki girişi bulunan kampüse raylı sistemin ulaşmasıyla sadece yaya girişine izin veren üçüncü bir giriş noktası eklendi. Nüfusu giderek artan kampüsün hem giriş hem de yol durumunun düzenlenmesi ve fiziksel görünümünün iyileştirilmesi adına rektörlük tarafından bir dizi çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda üniversiteye İzmir yolu ana girişi, yeni kavşak düzenlemesinden başlayarak ana giriş yolları ve hastane bölgesini kapsayan 1. Etap uygulamaları yapılıyor. Çalışmalar kapsamında üniversitenin girişi için bir kapı yapılması gündeme geldi. Bu amaçla UÜ Rektörlüğü Mimarlık Bölümü öğretim elemanlarından bir proje ekibi oluşturuldu, Yapı İşleri Daire Başkanlığı kapı için görevlendirildi. Bu alandan sorumlu rektör danışmanı ve rektörlük yönetimi ile kapı için bir dizi çalışma yapıldı.

40’IN ÜZERİNDE PROJE HAZIRLANDI
Çalışmalar kapsamında Mimarlık Bölümü öğrencilerinden dönem içinde proje çalışma konusu olarak üniversiteye kapı tasarımı yapmaları istendi. Mimarlık Bölümü öğretim elemanları öncülüğünde 40’ın üzerinde çalışma Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde sergilenerek kampüs kullanıcılarının görüşüne açıldı.

Sergide öğrenciler projelerini katılımcılara anlattı. Kampüste çalışan güvenlik görevlisinden, öğretim elemanına, öğrencilerden hastane kullanıcılarına kadar her kesimden görüşler alındı. Bu geri dönüşlerden yararlanan ekip kapı tasarımı proje tasarım çalışmalarına başladı.

Kapının kent ve üniversite için anlamı ve ihtiyaçları karşılamasına dikkat eden proje ekibi ulaşım konusuna öncelik verdi. Mimarlık Bölümü proje ekibinin yaptığı çalışmalarla 10’a yakın farklı proje, proje yönetimine sunuldu. Çalışma ekibi ve rektörlük yönetimi tarafından ön eleme ile 3’e düşürülen kapı projesi hakkında son karar anket sonuçları ile verilecek. Bu 3 çalışmadan hangisinin uygulanacağı ve projenin gelebilecek önerilerle geliştirilebilmesi için tüm çalışmalar üniversite ile ilgili herkesin beğenisine sunuldu.

FARKLI MİMARİ YAKLAŞIMLAR ÖNE ÇIKTI
Tüm çalışmalar aynı ortak kriterlere ve verilere göre yapıldı. Bu kriterlerde logonun hakimiyeti, saçağın fonksiyonu, genişliği, yüksekliği ve etkileyici konumu, gece aydınlatmasındaki görsellik ve İzmir Yolu’ndan algılanabilirliği gibi konular ele alındı. Tasarımlarda gündüz ve gece çevre dokusunda görselliği ile ön plana çıkacak üniversite için uygun renk ve dokuya sahip kaplama malzemeleri tercih edildi. Ancak kapının vereceği görsel etki anlamında farklı mimari yaklaşımlar öne çıktı.

ANKETE SUNULAN PROJELER
Hazırlanan 40 proje arasından seçilerek anketle belirlenecek 3 öneri üniversitenin resmi internet sitesinde şöyle izah edildi:

1. Öneri: Üniversitenin uluslar arası ülke, bölge ve yerel ölçekte farklı kültürel özelliklere sahip öğrenci ve diğer kullanıcıların buluştuğu kültürel mozaiğin yansıması öne çıkmakta. Mozaik oluşumunu yansıtan kırıklı çizgisel hatların oluşturduğu yüzeyler görsel olarak kullanılmakta. Bu öneride kulenin etkisi gece de algılanabiliyor. Projede yalın bir mimari yaklaşım hakim.

2. Öneri: Uludağ Üniversitesi isminin baş harflerini oluşturan U harfi formunun giriş kapısı saçağına uyarlanması ile elde edilen yüzeyler görsel olarak kullanıldı. Seçilen form ve malzeme gerek strüktür, gerek duruş olarak dinamik bir yapıya sahip.

3. Öneri: Üniversitenin adını aldığı Bursa’nın en önemli simgesel değerlerinden biri olan Uludağ’ın kente verdiği siluetin ana hatları ve kırıklı yüzeyleri görsel etki olarak kullanıldı. Kabuğun iç ve dış yüzeylerindeki hareketlenmeler ve bu yüzeylerde kullanılan renklerin etkisi ile gidiş ve dönüş akslarında tasarımın bütünüyle algılanması bu öneriyi özgün ve benzersiz kılmakta. "