Sur Eski İlçe Başkanı Çelikkanat'ın Açıklaması

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde bayramlaşma ziyaretinden dönerken 21 Ağustos'ta teröristlerce kaçırılan ve dün serbest bırakılan AK Parti eski Sur İlçe Başkanı Hamit Çelikkanat, partisinden istifa ettiğini söyledi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Mazlumder Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ve Çelikkanat, İHD Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Raci Bilici, bugünkü basın açıklamasının en azından bir ihlali ortadan kaldırması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Çelikkanat'ın yaklaşık 1,5 ay önce PKK tarafından alıkonulduğunu anımsatan Bilici, şunları söyledi:

''Biz Diyarbakır'daki insan hakları örgütleri olarak daha önce bir çağrıda bulunmuştuk. Dün akşam saat 17.00 sıralarında da arkadaşımız serbest bırakıldı ve kendisiyle konuştuk. Diyarbakır'da insan hakları alanında mücadele eden örgütler olarak sürekli şunu söylüyoruz. Kesinlikle hiç kimse siyasi düşüncesinden, kimliğinden dolayı, özgürlüğünden mahrum bırakılmamalıdır. Bu çağrımız sadece bir örgüte değil bütün herkese, aynı zamanda devletedir.

Türkiye'nin meselelerini özgürce tartışmalıyız. Şu anda PKK'nın elinde 7 asker, 1 polis, 1 kaymakam adayı ve siviller bulunmaktadır. Bunların da derhal özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz ve beklentimiz de bu yöndedir.''

Baro Başkanı Aktar da, yeni bir sürecin başlaması açısından da özgürlüğünden yoksun bırakılan ve alıkonulan kişilerin serbest bırakılmasının önemli olduğunu belirterek, ''İnsanların düşüncelerinden, farklılıklarından dolayı tutuklanmamaları, yargılanmamaları gerektiğine inanıyoruz. Diğer yandan çatışmalar yayılıyor ölüm haberleri alıyoruz. Buna rağmen herkesin kendi hukuku içerisinde uygun davranmaları gerektiğini ve kamuoyunun taleplerine cevap verilmesini bekliyoruz. Sanırım bugünlerde bu tür iyi haberler daha gelecek'' dedi.

Aktar, dün AK Parti Hakkari il başkanının da serbest bırakılacağı haberini aldıklarını ve bunların Kürt sorununun çözümünde bir vesile olabileceğini sözlerine ekledi.

Serbest bırakılan Çelikkanat ise bırakılması için çaba gösteren öncelikle İHD, baro ve Mazlumder şube başkanlarına teşekkür ettiğini belirterek, şöyle dedi:

''Yaklaşık 38 gün PKK tarafından alıkonuldum. Herhangi bir kötü muamele ile karşılaşmadım. Alıkonulmam kişisel olarak değil, AK parti üyesi olduğum içindi. Daha önce Sur ilçesinde 10 aylık bir ilçe başkanlığım oldu. Ben kendi özgür irademle AK Parti'den istifa ediyorum. Bu konuda bana herhangi bir telkinde bulunulmadı.''

Muhabir: Nail Kadırhan-İsmail Ersan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA