Büyükşehirden 'Altın Bilezik' Kursları

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Halk Eğitim müdürlükleriyle işbirliğine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Edindirme ve Beceri Kursları’ndaki (İZMEB) branş sayısını 50’ye yükseltti.

Büyükşehirden 'Altın Bilezik' Kursları
1 Ekim’de başlayacak yeni dönemde forklift kullanmaktan Yunanca’ya, folklorik bebek yapımından pastacı çıraklığına kadar akla gelebilecek her meslek öğretilecek. 2006 yılının Kasım ayında faaliyete geçen ücretsiz kurslar, özellikle kentin alt gelir gruplarında yer alan kadın ve gençlere yönelik olarak düzenleniyor.

Kurslara katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, birer altın bilezik sahibi oluyor. Teknik ve mesleki alanlarda ara elaman yetiştiren, katılımcılarına iş kapıları açan kurslar, geçen yıl 35 branşta düzenlenmişti. Bu yıl ise kursiyerlerden gelen talepler doğrultusunda tam 15 yeni branş eklenerek 50 branşta kurs açıldı. Teknik grupta Asansör Montajı ve Bakımı, Doğalgaz Tesisatı ve Montaj Teknikleri, İş Makinesi (Forklift) Operatörü Yetiştirme; meslek ve beceri geliştirme grubunda ise Topraksız Tarım, Modelistlik, Folklorik Bebek Yapımı ve Yunanca branşları oldukça dikkat çekiyor.

Nitelikli çalışan sayısına ciddi katkılar sağlayan kurslar, ‘teknik’ ve ‘meslek ve beceri geliştirme’ olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Teknik Kurslar; Katı-Sıvı Yakıtlı Kalorifer Ateşçisi, Doğalgaz Yakıtlı Kalorifer Ateşçisi, Elektrik Ark Boru Kaynakçısı, Sıhhi Tesisat, Teknisyenler için Kaynak Teknolojisi, Bilgisayar Kontrollü Takım Tezgâhları Programlama (CNC), Buhar Kazanlarının İşletilmesi Yardımcı Personel Yetiştirme, Soğutma Teknisyeni Yetiştirme, Temel Seviye Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC), Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri, Asansör Montajı ve Bakımı, İş Makinesi (Forklift) Operatörü Yetiştirme, Ölçme Tekniği ve Kalibrasyon, Doğalgaz Tesisatı ve Montaj Teknikleri gibi branşlardan oluşuyor.

Sanayi Nakışı Desenleri Hazırlama, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Bilgisayar Destekli Proje Çizimi (AutoCad), Bilgisayar Teknik Servis Elemanı Yetiştirme, Aşçı Çırağı, Pastacı Çırağı, Servis Komisi, Kasiyerlik, Satış Görevlisi, Kadın Üst Giysileri Dikimi (Giyim), Yönetici Asistanı, Saç Bakımı ve Yapımı, Cilt Bakımı ve Temel Makyaj, Trabzon Hasır Takı Örücülüğü, Topraksız Tarım, Modelistlik, Hasta Kabul İşlemleri, Folklorik Bebek Yapımı, Yunanca, Hasta Yaşlı Refakatçisi, Çocuk Bakıcılığı, Ahşap Boyama, Takı Tasarımı, Ebru Sanatı, Mefruşat, El Nakışları, Elde Kurdele Nakışı, Tel Kırma, Resim, Bağlama, Dekoratif El Sanatları, Sahne Makyajı, Drama, Bilgisayar Kullanımı, Ofis Programları Kullanımı, İngilizce olmak üzere tam 50 branşta açılan kurslar, dokuz merkezde yürütülecek.

Kurslara kayıt yaptırmak isteyenler, Belgem Kurs Merkezi’nin 486 09 02, Evka-1 Kurs Merkezi’nin 420 05 50, Evka-4 Kurs Merkezi’nin 351 67 07, Gültepe Toros Kurs Merkezi’nin 433 83 53, Çiğli Kurs Merkezi’nin 386 44 22, Egekent Kurs Merkezi’nin 386 39 67, Gaziemir Kurs Merkezi’nin 251 41 14, Karabağlar Kurs Merkezi’nin 253 64 66 ve Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu 1.Katı’nda yer alan Kurs Merkezi’nin 293 17 14 nolu telefonlarını arayabileceği ve https://izmeb.izmir.bel.tr adresli web sitesinden bilgi alabileceği bildirildi.

İZMEB’in kurslarından 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde 35 farklı branşta 3 bin 182 kişi eğitim aldı. 2010-2011 eğitim yılında ise toplam 3 bin 417 kişi kayıt yaptırmış, kurslara katılanlar arasından bin 354 kursiyer ise Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanmıştı .
Kaynak: İHA