Kansere Yenilmeyen ve Erkenci Kestane Türünde Başarılı Sonuç

Samsun’un Terme ilçesinde denenen marigoule kestane türünün dal kanserine dayanıklı olduğu, 30 gün daha erken hasat edildiği belirlendi.

Kansere Yenilmeyen ve Erkenci Kestane Türünde Başarılı Sonuç
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar tarafından 2000 yılında Terme ilçesi Uludere köyünde bir üretici bahçesine dikilen marigoule kestane çeşidinin yörede denenen Avrupa kestanesi çeşitlerine göre kestane dal kanserine daha dayanıklı olduğu, bu çeşidin meyve iriliği ve kalitesi yanında yerli bazı çeşitlere göre 30 gün daha erken hasat edildiği tespit edildi.

Terme Kaymakamı Fahri Meral, Prof. Dr. Ümit Serdar, Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, Terme Ziraat Odası Başkanı M. Yetkin Karamollaoğlu, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden meyvecilik uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Er ile teknik elemanların katıldığı inceleme gezisinde, ilçeye bağlı Uludere köyünde oturan Yaşar Nas adlı çiftçinin kestane ve ceviz üretim bahçelerinde teknik gözlemler yapıldı.

Prof. Dr. Ümit Serdar, konu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Serdar, 2000 yılında Yaşar Nas'a ait fındık bahçesine marigoule çeşidine ait kestane fidanları dikerek ön denemeler yaptıklarını, çeşidin adaptasyonunun başarılı olması sonucunda 2006 yılında değişik noktalarda dağınık halde bulunan kestane ağaçlarına marigoule çeşidi aşı kalemleriyle kabuk altı değiştirme aşılaması yaptıklarını, aşı kalemlerinden gelişen gövde, dal ve sürgünlerde dal kanserinin diğer çeşitlere göre çok daha az zarar verdiğini ifade ederek, marigoule çeşidinin dal kanserine karşı daha dayanıklı olması yanında mürekkep hastalığına da dayanıklı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Ümit Serdar, marigoule çeşidinin tescil ettirdikleri bazı kestane çeşitlerine göre yaklaşık 1 ay önce hasat edildiğini söyleyerek, bölgede kestane hasadının ekim ayı ortalarına tekabül ettiği halde, bu çeşidin eylül ayı ortalarında hasada geldiğini açıkladı.

“FINDIKTAN DAHA İYİ”
Bahçe sahibi Yaşar Nas, verim çağında 20 adet kestane ağacının olduğunu, 15 Eylül'de ilk hasadı yaptığı ağaçlardan ağaç başına ortalama 25 kg verim elde ettiğini ve kestane meyvesinin kilosunu toptan 10 TL’ye sattığını ifade etti.

Nas, “Yaptığım hesaplara göre 20 adet kestane ağacı yaklaşık 7 dekar fındık bahçesinin gelirinden daha çok kazandırıyor. Üstelik kestane her yıl istikrarlı verim veriyor, alıcı ve pazar problemi yok, marigoule çeşidi erkenci olduğu için de daha yüksek fiyatla satılabiliyor. Bir adet meyve ortalama 20 gram ağırlığında, meyveler çok kaliteli, başlangıçta ailem bu işe inanmıyordu, çünkü köyümüzdeki bütün yerli kestane ağaçları bu kanser denilen hastalıktan dolayı kurumuştu ve meyve vermiyordu, ancak, Ümit Serdar hocamızın üstün gayretleriyle bugünkü sonucu elde ettik” diye konuştu.

“KESTANE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞTIRILACAK”
Terme Kaymakamı Fahri Meral yaptığı açıklamada, "Kaymakamlığımız ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile ‘Terme İlçesinde Kestane Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Terme İlçesinde Aşılı Ceviz Üretiminin Yaygınlaştırılması’ konulu iki ayrı projeyi uygulamaya koyduk. İlçemize bağlı Şuayp köyünde, köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 58 dekar arazinin 50 dekarını bu amaçla değerlendireceğiz. Arazi ıslahı, tesviye, ihata vb. gerekli altyapı çalışmalarını tamamladık. 2012 yılı Ekim-Kasım ayında 25 dekar alana kestane, 25 dekar alana ise aşılı ceviz dikeceğiz. Aynı şekilde, Dibekli köyünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait 20 dekar arazide gerekli çalışmaları tamamladık, çalışmalar bütünüyle uzman kişiler tarafından yürütülüyor.

İl Özel İdaresi başta olmak üzere, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi’nden kıymetli hocamız Prof. Dr. Ümit Serdar, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden uzman mühendisler, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Terme Ziraat Odası ve ilgili köy muhtarlıklarımızın büyük emek ve katkıları oldu. Uludere köyümüzde yapılan bu başarılı çalışma ve gördüğümüz aşılı ceviz bahçeleri ve daha da güzeli üreticimizin memnuniyeti, projelere olan inancımızı artırmıştır. Kestane ve ceviz yetiştiriciliğini ürün çeşitlendirmede ve alternatif olarak çok önemli görüyorum, şahsım ve Kaymakamlığım adına, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İlçe Kaymakamı Fahri Meral ve beraberindeki teknik heyet daha sonra Dibekli ve Şuayp köylerinde çalışmaları devam eden proje alanlarında inceleme yaptı .
Kaynak: İHA