Bölgede Denenen ''Marigoule'' Kestane Çeşidinden Verim Alındığı Bildirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar tarafından 2000 yılında Terme ilçesi Uludere köyünde bir üretici bahçesine dikilen ''Marigoule'' kestane çeşidinin yörede denenen Avrupa kestanesi çeşitlerine göre kestane dal kanserine daha dayanıklı olduğu, bu çeşidin meyve iriliği ve kalitesi yanında yerli bazı çeşitlere göre 30 gün daha erken hasat edildiği tespit edildi.

Terme Kaymakamı Fahri Meral, Prof. Dr. Ümit Serdar, Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, Terme Ziraat Odası Başkanı M. Yetkin Karamollaoğlu, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden meyvecilik uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Er ile teknik elemanların katıldığı inceleme gezisinde, Uludere köyünde Yaşar Nas adlı çiftçinin kestane ve ceviz üretim bahçelerinde teknik gözlemler yapıldı.

Prof. Dr. Ümit Serdar, 2000 yılında Nas'a ait fındık bahçesine ''Marigoule'' çeşidine ait kestane fidanları dikerek ön denemeler yaptıklarını, çeşidin adaptasyonunun başarılı olması sonucunda 2006 yılında değişik noktalarda dağınık halde bulunan kestane ağaçlarına'' Marigoule'' çeşidi aşı kalemleriyle kabuk altı değiştirme aşılaması yaptıklarını, aşı kalemlerinden gelişen gövde, dal ve sürgünlerde dal kanserinin diğer çeşitlere göre çok daha az zarar verdiğini tespit ettiklerini söyledi.

Marigoule çeşidinin dal kanserine karşı daha dayanıklı olması yanında mürekkep hastalığına da dayanıklı olduğunun tespit edildiğini belirten Serdar, söz konusu çeşidin, tescil ettirdikleri bazı kestane çeşitlerine göre yaklaşık 1 ay önce hasat edildiğini söyledi.

Serdar, bölgede kestane hasadının ekim ayı ortalarına tekabül ettiği halde, bu çeşidin eylül ayı ortalarında hasada geldiğini sözlerine ekledi.

Bahçe sahibi Yaşar Nas ise verim çağında 20 adet kestane ağacının olduğunu, 15 Eylül'de ilk hasadı yaptığı ağaçlardan ağaç başına ortalama 25 kilo verim elde ettiğini ve kestane meyvesinin kilosunu toptan 10 TL'ye sattığını anlattı.

Nas, ''Yaptığım hesaplara göre 20 adet kestane ağacı yaklaşık 7 dekar fındık bahçesinin gelirinden daha çok kazandırıyor. Üstelik kestane her yıl istikrarlı verim veriyor, alıcı ve pazar problemi yok, Marigoule çeşidi erkenci olduğu için de daha yüksek fiyatla satılabiliyor. Bir adet meyve ortalama 20 gram ağırlığında, meyveler çok kaliteli, başlangıçta ailem bu işe inanmıyordu, çünkü köyümüzdeki bütün yerli kestane ağaçları bu kanser denilen hastalıktan dolayı kurumuştu ve meyve vermiyordu, ancak, Ümit Serdar hocamızın üstün gayretleriyle bugünkü sonucu elde ettik'' dedi.

Terme Kaymakamı Fahri Meral ise şunları kaydetti:

''Kaymakamlığımız ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Terme İlçesinde Kestane Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Terme İlçesinde Aşılı Ceviz Üretiminin Yaygınlaştırılması konulu iki ayrı projeyi uygulamaya koyduk. İlçemize bağlı Şuayp köyünde, köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 58 dekar arazinin 50 dekarını bu amaçla değerlendireceğiz. Arazi ıslahı, tesviye, ihata ve benzeri gerekli altyapı çalışmalarını tamamladık. 2012 yılı Ekim-Kasım ayında 25 dekar alana kestane, 25 dekar alana ise aşılı ceviz dikeceğiz. Aynı şekilde, Dibekli köyünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait 20 dekar arazide gerekli çalışmaları tamamladık, çalışmalar bütünüyle uzman kişiler tarafından yürütülüyor. İl Özel İdaresi başta olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesinden kıymetli hocamız Prof. Dr. Ümit Serdar, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden uzman mühendisler, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Terme Ziraat Odası ve ilgili köy muhtarlıklarımızın büyük emek ve katkıları oldu. Uludere köyümüzde yapılan bu başarılı çalışma ve gördüğümüz aşılı ceviz bahçeleri ve daha da güzeli üreticimizin memnuniyeti, projelere olan inancımızı artırmıştır. Kestane ve Ceviz yetiştiriciliğini ürün çeşitlendirmede ve alternatif olarak çok önemli görüyorum, şahsım ve Kaymakamlığım adına, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

Kaymakam Meral ve beraberindeki teknik heyet daha sonra Dibekli ve Şuayp köylerinde çalışmaları devam eden proje alanlarında inceleme yaptı.

Yayıncı: Dilek Sezen
Kaynak: AA