Yörük Ali Efe Ölümünün 61. Yılında Mezarı Başında Anıldı

Kurtuluş Savaşı sırasında batı cephesinde düşmanı ilk düzenli baskını yaparak halkın ümitlerini yeşerten Yörük Ali Efe, ölümünün 61. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Yörük Ali Efe Ölümünün 61. Yılında Mezarı Başında Anıldı
Yenipazar’daki Yörük Ali Efe Müze Evi’nde yapılan törene Vali Kerem Al, Vali Yardımcısı Halil Canavar, Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan, AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılıç, MHP Aydın Ali Uzunırmak, MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse, İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erdem, Kültür ve Turizm Müdürvekili Nusret Debre ile Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği’nden Havva Çetintürk ve Mehmet Özçakır ile davetliler katıldı.

Yörük Ali Efe’nin torunları Uşak eski Valisi Kayhan Kavas ve Fatma Şahika Işık'ında hazır bunduğu anma töreninde Ege Üniversitesi Yakın Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Sabri Sürgevil, Yörük Ali Efe’nin Kuvayi Milliye’de üstlendiği görev ve o dönem yaşananları anlattı.

Törende konuşan Yörük Ali Efe’nin torunu Vali Kayhan Kavas, milletleri millet yapanın o milletin geçmişi olduğunu belirterek geçmişe sahip çıkılmasını istedi. Geçmişin güzelliklerini, kahramanlıklarını gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Kavas, “Dünü anlayabilirsek geleceğe de yön verebiliriz. Gelecek kuşaklara bu milletin bugün nasıl ayakta olduğu anlatılmalı. Çünkü dününe sahip çıkmayan, yarınını da sahip çıkamaz” dedi.

Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının çok zor şartlar altında kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşlediğine işaret eden Vali Kerem Al da, “Çocuklarımızı Yörük Ali Efe gibi bu büyük insanları örnek alacak şekilde büyütmeliyiz. Geleceğimiz olan çocuklarımıza tarihimizi ve önemli simalarımızı tanıtmalıyız. Böyle günleri vesile edip milli şuuru çocuklarımıza aşılamalıyız” diye konuştu.

Gelecek yıllarda Yörük Ali Efe’nin yaşamı ve kahramanlıkları konusunda sempozyum ve sunumlar yapılacağını açıklayan Belediye Başkanı Yüsran Erdem ise, “İlçemizde belediye binası altına kent müzesi ve birinci katına da gösteri salonu yapılacak. Bu salonları gelecek yıl anma toplantılarına yetiştirileceğiz” şeklinde konuştu.

Törende konuşmaların ardından Yörük Ali Efe’nin mezarı başına geçen törene katılanlar burada Yörük Ali Efe ve şehitlerin ruhu için hayır dualar okudu. Lokma hayrının yapılmasından sonra Yörük Ali Efe’nin müzeye dönüştürülen evini gezilerek anma töreni sona erdi .
Kaynak: İHA