İslami Kalkınma Bankası Başkanı: Batıdaki Kriz İslam Ülkeleri İçin Büyük Fırsat

İslami Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammed Ali El Madani, Türkiye’nin kendi bölgesinde yaşadığı deneyimlerin finans dünyası açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’deki bilgi ve birikimin diğer ülkelerce paylaşılması gerektiğini ifade eden El Madani, dünyada değişen ekonomik dengelerin İslam ülkeleri için bir fırsata dönüşebileceğini vurguladı. Küresel finans sektöründeki son gelişmelerin değerlendirildiği 3. İstanbul Finans Zirvesi uluslararası alanda tanınmış birçok uzmanı bir araya getirdi. 'Hassas bir dünyada finans: Riskler ve fırsatlar' başlığı etrafında konuşan uzmanlar, küresel ekonominin geldiği son noktayı tartıştı. Zirvenin açılışında konuşan davetlilerden biri olan İslami Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammed Ali El Madani, son yıllarda değişen finansal yörüngenin Türkiye ve diğer İslam ülkeleri için ne anlama geldiğini anlattı.Halen devam eden küresel kriz tehditleri altında gerçekleştirilen zirvenin İslam ülkeleri için taşıdığı öneme işaret eden Kalkınma Bankası Başkanı, belirsizliklerin sürdüğü bir dönemde Türkiye’nin sektör analizinde öncülük etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin kendi bölgesinde yaşadığı deneyimlerin finans dünyası açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten El Madani, özellikle son dönemde Afrika’ya gerçekleştirilen açılımın İslam ülkelerinin kalkınmasına büyük katkı sağladığını ifade etti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Orta Asya’da bugün ise Arap dünyası ve Afrika’da gerçekleştirilen yardımların bir bütün olarak kalkınmada oynadığı rolün önemine değinen El-Medeni bu açılımı gerçekleştiren yetkililere teşekkür etti.“İSLAMİ FİNANS SİSTEMİNİN

POPÜLARİTESİ ARTIRILMALI”

Konuşmasında değişen ekonomik koşulların İslami Kalkınma Bankasına üye 56 ülke için hem riskler hem fırsatlar taşıdığını vurgulayan El Madani, bu durumdan çıkmak için yeni bir finansal stratejiye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Euro Bölgesi ve ABD’de yaşanan kırılgan durumdan istifade edilerek, İslami finans sisteminin popülaritesinin artırılabileceğini söyleyen El Madani, bu yönüyle dünyayı sarsan ekonomik krizin İslam Kalkınma Bankası için adeta bir nimete dönüştüğünü belirtti.

Verileri paylaşarak kendilerine bakan yönüyle yaşanan değişimin olumlu etkilerini gösteren El Madani, “Kriz sürecinde yatırımlarını artırarak kredi notlarını olduğu gibi koruyan İKB bu dönemde yüzde 22 oranında büyüyerek İslami finans sisteminin dayanıklılığını ispat etmiştir.” dedi.

“YURTDIŞINDA OKUYAN AFRİKALI ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 50’Sİ TÜRKİYE’DE”

Aynı zamanda Türkiye’nin diğer üye ülkelerle geliştirdiği ekonomik ilişkiler ve işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İslami Kalkınma Bankası Başkanı, Türkiye’deki bilgi ve birikimin diğer ülkelerce paylaşılması gerektiğinden bahsetti. Dünyada değişen ekonomik dengelerin İslam ülkeleri için bir fırsata dönüşebileceğini kaydeden El Madani, Türkiye’nin bu değişime büyük katkı sağladığı ve diğer ülkelere rol model olduğundan söz etti. İslam Kalkınma Bankası’nın desteklediği projelerden çok sayıda Türk müteahhitlik firmasının yararlandığını belirten El Madani, bu yatırımların ülkeye çok farklı dönüşümler sağladığını belirtti.

Bu anlamda yurtdışında okumayı tercih eden Afrikalı öğrencilerin yüzde 50’sinin Türkiye’de bulunduğu bilgisini veren El Madani, İslami Kalkınma Bankası’nın farklı alanlarda stratejik ortaklıkları destekleyeceğini söyledi.