Çin’deki Foxcoon Şirketinde Kavga: 40 Yaralı

Dünyanın büyük elektronik şirketlerine üretim tesisleri sağlayan Foxconn’un Çin’deki bir fabrikasında işçiler arasında çıkan çatışmada en az 40 kişinin yaralı olduğu belirtildi.

Euronews sitesinde yer alan haberde, Apple’ın Çin’de bulunan iPad ve iPhone üreticisi Foxconn’un, Shanxi bölgesinde işçiler arasında çıkan olaylar üzerine buradaki şubesini kapattığına yer verildi.

Fabrikanın yatakhanesinde çıkan ve iki bin işçinin karıştığı olaylarda en az 40 kişi yaralandığı öne sürüldü. Çin resmi Xinhua ajansında yer alan haberde ise, ülkenin kuzeyindeki Shanxi eyaletinin başşehri Taiyuan’de yer alan Foxconn şirketinde işçiler arasında kavga çıktığı bildirildi.

Dün gece yerel saatle 23.00 sularında oluşan kavgada 10’dan fazla yaralanın bulunduğu belirtilirken, kamu güvenlik birimlerinin olayların büyümesini engellemek üzere olay yerine müdahale ettiğine yer verildi.

Çıkan olayların tamamen kontrol altına alındığı ifade edilirken, soruşturma başlatıldığına yer verildi.

Çin medyasında ayrıca, 79 bin kişinin çalıştığı fabrikada yaşanan olaylar için 5 bin polisin görevlendirildiği kaydedildi.Tayvan menşeli şirketin sözcüsü Louis Woo yaptığı açıklamada, yaşanan işçi isyanı için 'yatakhanede çıkan şahsi anlaşmazlık' tanımı yaparken, bahsi geçen fabrikasında olaya karışan işçi sayısı ve çatışmanın çıkış sebebi ile ilgili araştırma başlattıklarını ifade etti.

Söz konusu fabrikanın bugün akşam saatlerine kadar gerekli açıklamayı yapmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Woo, Çin devlet görevlilerinin de olay hakkında soruşturma açtığını söyledi.

Çin mikroblog sitelerinde ise olayın güvenlik görevlilerinin bir işçiyi tartaklaması ile başladığı iddia edildi. Yaşanan tartaklamanın ardından olayın isyana dönüştüğü ve polis birliklerinin tesislere sevk edildiği öne sürüldü. Olaylarda bazı üretim hatları zarar görürken, birçok bina ve araçın ateşe verildiği aktarıldı. Bahsi geçen fabrikada, magnezyum bileşenleri, ısıtma sistemleri, LED aydınlatma ürünleri, mobil telefonlar ve magnezyum alaşımlı otomobil bileşenleri üretiliyor. Tesiste, yeni piyasaya sürülen iPhone 5 modelinin arka kasasının da üretildiği belirtiliyor.FOXCONN ve ÇİNÇin'in dokuz farklı şehrinde toplam 13 fabrikaya sahip olan şirket, 1974 yılında elektronik bileşenler üretmek amacıyla kuruldu. İlk imalat fabrikasını 1988 yılında Çin’in güneyindeki Shenzhen şehrinde açan Foxconn, dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri sağlayıcısı ve aynı zamanda Çin'in en büyük ihracatçı arasında yer almaktadır.Apple iPhone tedarikçisi ve Tayvan’ın dev elektronik üreticisi Foxconn dünya çapında 1.2 milyon işçi çalıştırıyor. Çalışanlarının bir milyondan fazla Çin’de yer alıyor. Kötü çalışma şartlarının olduğu ileri sürülen Foxconn’da 2010 yılından bu yana 18 kişi intihar teşebbüsünde bulunurken, bunlardan 14’ü hayatını kaybetmişti.Öte yandan, bu yılın Ocak ayında Çin’in orta kesiminde yer alan Wuhan'da 150 Çinli işçi binanın çatısına çıkarak intihar etmeye teşebbüs etmiş, fakat daha sonra yapılan görüşmeler sonucunda intihardan vazgeçmişlerdi.Foxconn, Apple ürünleri haricinde Kindle, PlayStation 3 ve Xbox 360 gibi dünyaca ünlü elektronik ürünlerin üretim hakkını elinde bulunduruyor .