Rus Sanatçıdan 'Ural Masalları' Sergisi

Ural el sanatları, Rus sanatçı Parsheva Svatlana'nın 'Ural Masalları' adlı sergisi ile hayat buldu.

Rus Sanatçıdan 'Ural Masalları' Sergisi
İçel'e gelen Rus sanatçı Parsheva Svatlana, İklim Sanat Galerisi'nde İçelli sanatçılarla bir araya geldi. Hem ressam hem de halk sanatları eğitmenliğini yapan ve 30 yıldır çalışmalarını sürdüren Svatlana, geleneksel Rus el sanatı olarak öne çıkan ve 350 yıllık bir geleneğe sahip olmasına rağmen bugün unutulmaya yüz tutan Ural el sanatını yeniden yaşatabilme mücadelesini İçel'e taşıdı.

İklim Sanat Galerisinde İçelli sanatçılara çalışmaları ile ilgili bilgi veren Svetlana, artık unutulmaya yüz tutan Ural el sanatları konusunda derin araştırmalar yaparak bu sanatın günümüze kadar taşınmasında önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.

Daha önce Türkiye'ye birkaç kez gelen Svetlana, "Türkiye'ye birkaç kez turist olarak gelmiştim ama turist kimliği ile sanatçı kimliği arasında çok fark var ve insanlar beni sanatçı kimliği ile daha çok bağrına basıyor" dedi.

Svatlana, Rusya'da, Sovyet Cumhuriyeti döneminde folklorik ve el sanatlarının unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, "Sovyet yönetimi bu sanatın Şamanizm barındırdığını söyleyerek sorun çıkarıyordu. Daha sonra gelen yönetim bu ön yargıyı ortadan kaldırarak el sanatlarına daha çok önem verdi ve hatta bununla ilgili akademi açtı. 300 yıllık olan el sanatlarını kendi çabamla yeniden hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Şuanda İçel'deyim ve ülkenizde el sanatlarına büyük bir ilgi var ve ben bundan dolayı çok mutluyum" diye konuştu.

İçel'deki çalışmalarında kendisine en büyük desteği sanatçı arkadaşı Olga Eren ve İklim Sanat Evi'nin sahibi Hafize Akman'ın verdiğini belirten Svetlana, bundan sonra da İçel'e gelerek, el sanatları konusunda bir dizi çalışma yapacağını ifade etti.

Kaynak: İHA