Murat Cem Orhan'ın Kuyucaklı Yusuf Çalışması Birinci

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın , kurucu başkanı anısına düzenlediği 8. Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'nda Murat Cem Orhan'ın ''Kuyucaklı Yusuf'' adlı bestesi birinciliğe layık bulundu.

Seçici kurul, orkestra sanatçıları ve dinleyicilerin oy kullandığı yarışmada, ''Kuyucaklı Yusuf'' 300 puanla birinci, Mesruh Savaş'ın ''Zümrüd-ü Anka'' adlı bestesi ise 240 puanla ikinci oldu.

Sekizincisi bale müziği dalında açılan, Türkiye'nin ilk ve sürdürülen tek yarışması olma özelliğini taşıyan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'na katılan eserler, Gürer Aykal, Selman Ada, Rengim Gökmen, Turgay Erdener ve Hasan Uçarsu'dan oluşan seçici kurul tarafından ikiye indirildi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi işbirliği ile Elhamra Sahnesi'nde şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki İZDOB Orkestrası, iki eseri seslendirdi. Final Konseri'nde seçici kurula koreograflar Mehmet Balkan ve Uğur Seyrek de katıldı.

Birinci gelen, konusunu Sabahattin Ali'nin ölümsüz eseri ''Kuyucaklı Yusuf''dan alan eser, İKSEV ve bestecisi tarafından Avrupa Festivaller Birliği'nin 60. yılına ithaf edildi.

Yarışmanın geleneğine uygun olarak final konserinde eserler ilk seslendirilişlerinde CD'ye alındı.

Ayrıca yıl içinde koreografileri yapılacak her iki eserin de Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alınacağı bildirildi.

Muhabir: Senem Yazıcı

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA