BAKA'nın Toplantılarında Karamanlı ve Yeşilova'nın Sorunları Belirlendi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek ve yeni bölge planını oluşturmak amacıyla sürdürdüğü hazırlık toplantılarına devam ediyor.

Burdur’un Yeşilova ve Karamanlı ilçelerinde gerçekleştirilen programda kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları; tarım, hayvancılık, tanıtım, turizm, hayvansal ve tarımsal üretim sanayisini geliştirmek, arazi toplulaştırılması, ürün pazarlaması konularını gündeme getirdi. Antalya, Burdur ve Isparta’nın stratejik yol haritasını oluşturmak amacıyla sürdürülen Bölge Planı Hazırlık Toplantıları’nın Yeşilova ve Karamanlı’daki ayağında 2 ilçenin sorunlarının çözümüne yönelik değerlendirme yapıldı. Programda konuşan Yeşilova Kaymakamı Mustafa Altınpınar, katılımcılardan bölgesel kalkınma planına katkıda bulunmalarını istedi. İlçenin kalkınması için proje hazırlanması konusunda gerekirse ekip kurulacağını belirten Altınpınar, katılımcılara “Gelecekte ilçemizi nerede görmek istiyorsanız ona uygun önerilerinizi getirirseniz iyi olur. Beyin fırtınası gibi düşünün ve aklınıza gelenleri tartışalım.” dedi.

Toplantıda ilçenin problemleriyle ilgili açıklamalarda bulunan katılımcıların değerlendirmelerine göre Yeşilova’da eğitim, turizm ve ulaşım kritik sektörler. Salda Gölü ve Salda Kayak Merkezi ile ilçe, 4 mevsim alternatif turizm potansiyeli bulunan önemli bir turizm merkezi olmaya aday. Ancak tanıtım ve konaklama sorunları mevcut. İlçeye spor salonu kazandırılması ve gölde su sporları yapılabilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Her türlü ürünün yetiştirildiği Yeşilova’da doğal kaynaklar, tarım ve hayvancılıkta büyük avantajlar bulunuyor. Bölgenin en zayıf yönleri ise göç nedeniyle yaşanan iş gücü ve teşebbüscü eksikliği, bölünmüş araziler, altyapı eksikliği. BAKA’nın bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirleyerek yeni bölge planını oluşturmak amacıyla Karamanlı’da gerçekleştirdiği hazırlık toplantısında da tarım ve hayvancılık ile bu alanlardaki ürünlerin pazarlanmasında ve mermer ocaklarının atıklarında büyük sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Toplantıda kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri bölgeyle ilgili görüşlerini bildirdi. Buna göre Karamanlı’nın önemli sorunları tarım ve hayvancılıktaki ürünlerin tam anlamıyla pazarlanmaması, yaşlı nüfus nedeniyle işçi bulunamaması, sulama ile mermer atıklarından oluşan sıkıntılar. Arazi toplulaştırılması, baraj suyunun yeraltına alınması, hayvancılık organize sanayi bölgesi de gelişme için çok önemli. Eğitim sonrasında genç nüfusun göç ettiği ve ilçede en genç çiftçi 50’li yaşlarda. Karamanlı, süt ile tıbbi aromatik bitkiler anason-kişniş ve kimyon üretiminde önemli bir potansiyele sahip. İlçede tarım ile hayvancılık ürünlerinin katma değer katılarak satılması için işleme entegre tesislerin açılmasının önemi vurgulanan toplantıda ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Yeşilova ve Karamanlı’daki toplantılarda Bölge Planı’nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında açıklamalar yapan BAKA ekibi, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, işadamlarının katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağına işaret etti. Görüşlerin büyük önem taşıdığını ve çalışmaların yaklaşık 1,5 yıl süreceği belirtilen toplantıda katılımcılar ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin analizi için anket doldurdu .