Buğday, Nohut, Fasulye Gibi Tahılları Elemede Kullanılan Kalbur ve Un Elemede Kullanılan Eleği Elde Örerek Yapıyor

Elmalı ilçesindeki Demirciler çarşısında 45 yıldır elde örme kalbur ve un elekleri yapan 62 yaşındaki İbrahim Akalın, ilçede mesleği yapan son kişi olduğunu, kendisinden sonra mesleği yapacak kimse kalmayacağını söyledi.

Elmalı'da baba mesleği telden örme buğday, nohut ve fasulye gibi kuru tahılları elemede kullanılan kalbur, un elemede kullanılan elek ile yine telden fare ve arı kapanı üretimi yapan İbrahim Akalın, AA muhabirine, yaptığı tüm işlerin el emeği olduğunu söyledi.

Günümüzde yapılan kalbur ve eleklerin fabrikasyon olduğunu aktaran Akalın, ancak kendisinin ürettiği kalbur ve eleklerin köylünün isteğine göre el yapımı olduğunu anlattı. Bu sayede özellikle kuru tahılların elemesinde kayıpların daha az olduğunu vurgulayan Akalın, vatandaşların kendisine örnek ürünlerini getirerek istedikleri kalbur veya elek şekillerini söylediklerini kaydetti.

Akalın, Elmalı'da 45 yıldır baba mesleği olarak elde örme telden kalbur, elek, çeşitli telden fare ve arı kapanı yaptığını anlatarak, ''Yaptığım ürünlerin özelliği köylülerimizin isteklerine göre el yapımı olmasıdır. Çünkü harmanda, buğday, nohut, fasulye gibi tahıllar çok kırıklı olabiliyor. Köylülerimiz bana ürünlerini getiriyor, ben de onların isteklerine göre elde örme kalbur ve eleklerini yapıyorum'' dedi.

Fabrikasyon kalbur ve eleklerin standart olduğunu, bundan dolayı vatandaşlar tarafından rağbet görmediğini ifade eden Akalın, mesleğin yaşatılması için çeşitli çalışmalar yaptığını, ancak bu konuda hiçbir resmi kurumdan destek görmediğini belirtti.

Yaptığı eleklere talebin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Akalın, yılda 250 civarında kalbur ve un eleği yaptığını anlattı.

El yapımı kalbur ve elekleri için patent almak istediğini dile getiren Akalın, ''İlçede mesleği yapan Son kişiyim. Benden Sonra mesleği devam ettirecek kimse yok'' diye konuştu.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA