23 Yıldır Devesiyle Turistleri Gezdiriyor

Yeşilova ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Ahmet Oğuz, 23 yıldır Salda Gölü kıyısında devesiyle turistleri gezdiriyor.

Yeşilova'da ''Deveci Ahmet'' lakabıyla bilinen Ahmet Oğuz, gününün büyük bölümünü 13 yaşındaki devesi ''Hatice'' ile Salda Gölü kıyısında geçiriyor. Oğuz, gölü görmeye gelen yerli ve yabancı turistleri devesiyle gezdiriyor.

Ahmet Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turistleri deve üzerinde gezdirme fikrinin bir arkadaşından çıktığını anlattı. Arkadaşının bu işte başarılı olduğunu görünce kendisinin de çiftçiliği bırakıp deve almaya karar verdiğini belirten Oğuz, 23 yıl önce ilk devesini Denizli'den, turizm merkezi Pamukkale'den satın aldığını kaydetti.

Deveyi ilk getirdiği zamanlarda devesine binen bir müşterisinin adının ne olduğunu sorduğunu ifade eden Oğuz, ''Ben de yeni aldığım için henüz bir isminin olmadığını söyledim. Bunun üzerine müşterim, Bodrum'da da bir deveye bindiğini, oradaki erkek devenin adının 'Hasan' olduğunu, benim dişi devemin ismini de 'Ayşe' konulmasını önerdi. Bunun üzerine 'Ayşe' adını koyduğum devem ile 12 yıl çalıştık'' dedi.

Devesinin yaşlanması üzerine onu satıp Antalya'dan başka bir deve aldığını, ilk devesini unutamadığı için bu deveye de 'Ayşe' adını verdiğini dile getiren Oğuz, 6 yıl çalıştıktan sonra bu devesini de satıp üçüncü devesi olan bugünkü devesini satın aldığını anlattı.

Son devesine 'Hatice' adını verdiğini, 5 yıldır devesi ile çalışmaya devam ettiğini bildiren Oğuz, ''Geçimimi bu işten sağlıyorum. Ekonomik durumu iyi olmayanlardan ise para almıyorum. Devem oldukça ilgi görüyor. Yeşilova'nın Perşembe pazarına çıktığımda 'Deveci Dayı' diye herkes beni bilir. Deveme binen çocuklar bugün yetişkin oldu'' diye konuştu.

Oğuz, turizm şirketlerinin Fethiye-Denizli güzergahını değiştirmesinin ardından işlerinin azaldığını, önceki yıllarda 2 kişinin daha bu işi yapmasına rağmen diğer kişilerin işi bıraktıklarını, bu nedenle gölde devesi olan tek kişinin kendisinin kaldığını söyledi.

Devesiyle tur başına 2 lira ücret aldığını anlatan ''Deveci Ahmet'', çocukların paralarının olmadığı durumlarda heveslerini kırmamak için ücretsiz gezdirdiğini kaydetti.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA