Jeoloji Mühendisleri Kentsel Dönüşüm Komisyonunu Ağırladı

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi (JMO), AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nca kurulan Kentsel Dönüşüm İzleme Komisyonu’nu ağırladı.

Jeoloji Mühendisleri Kentsel Dönüşüm Komisyonunu Ağırladı
Kentsel dönüşüm konusunda Bursa, İstanbul ve İzmir’in üzerinde özellikle durulduğunu belirten AK Parti Kentsel Dönüşüm İzleme Komisyonu Başkanı Temel Öztürk, “Hem nüfus yoğunluğu, hem de sanayinin bu illerde toplanmış olması sebebiyle muhtemel bir depremin büyük felaketlere yol açabilme ihtimali var. Bölgemiz şu anda büyük riskleri taşıyor” dedi.

Toplantıda Bursa’nın depremselliği hakkında komisyon üyelerine bilgi veren JMO Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise, “Deprem konusunda Bursa İstanbul’dan da tehlikeli durumda. Bunun sebebi enerjinin Güney Marmara’da birikmiş olması ile İstanbul’un sınırından geçen fay hattının bulunmamasıdır” diye konuştu.

Bursa’yı etkileyecek 3 fay hattının bulunduğunu vurgulayan Er, İstanbul’un bu 3 faydan sadece birisinden etkileneceğini, Bursa’nın İstanbul’a oranla daha riskli konumda olduğunu söyledi.

Deprem konusunda yerel yönetimleri de eleştiren JMO Başkanı Er, şunları söyledi: “Bursa’nın merkezinde fay hattı üzerinde arsa satan belediyeler var. Belediyeler fay hatları üzerine imar durumu verdi. Bazı belediyeler fay hatları arıyor. Onların görevi fay hattı aramak değil… Belediyeler fay hatları üzerinde önlem almalı. Belediyeler görevi olmayan şeyleri yapıyor. Asıl görevi olan işleri ihmal ediyorlar. Gemlik Belediyesi’ni bu konuda tebrik ediyoruz. Gemlik Belediyesi depremsellik konusunda harika bir çalışma yaptı. Deprem konusundan çalışma nasıl yapılır, diğer belediyeler gitsin Gemlik’e baksın.”

“BELEDİYELERDE ZEMİN VİZESİ KONTROL BİRİMLERİ KURULMALI”
Kentsel dönüşümün hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin gündeminde olduğunu hatırlatan Er, şöyle devam etti: “Maalesef sıvılaşma alanlarına şu anda 10 katlı yapılaşma var. Bunun tekniğine uygun yapılıp yapılmadığını denetleyecek hiçbir birim yok. Belediyelerde zemin vizesi kontrol birimleri kurulmalı. Bina yapılmadan önce zeminin jeoloji mühendisi tarafından kontrol edilmesi lazım. Bütün belediyeler zemin vizesi kontrol birimlerini kurmak durumundalar. Zemin vizesi kontrol birimleri kurmak artık kanuni zorunluluk. Bunu sadece Gemlik Belediyesi yaptı.”

Komisyon üyelerine kentsel dönüşüm konusunda jeoloji biliminden yararlanma ve el birliği ile çalışma çağrısında bulunan JMO Şube Başkanı Engin Er, “Akademik odaları süreç içine almadan kentsel dönüşüm yapılamaz. Bizim Bursa’da sondaj yapmadığımız yer yok. Bursa’yı adım adım biliyoruz. Belediyeler fay hattını tespitini bilim adamlarına bıraksınlar” dedi.

Komisyon Başkanı Temel Öztürk, “Söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Katılmamak mümkün değil. Kentsel dönüşümün ne kadar zaruri olduğunu bir kez daha gördük. Yeni dönüşüm yapılırken tüm risklere dikkat etmek gerekiyor” dedi .
Kaynak: İHA