BÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kirişçi'den Açıklama

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kirişçi, ''BM Yüksek Komiserliği'nin verdiği toplam mülteci sayısına baktığımızda, 26 milyon insan şu anda yerlerinden edilmiş durumda yaşam mücadelesi veriyor'' dedi.

Mültecilerle Dayanışma Derneği Edirne Şubesi'nce, Halk Eğitim Merkezi'nde ''Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket Projesi'' kapsamında düzenlenen panelde konuşan Kirişçi, Türkiye'nin gelecek yıllarda artarak göç alacağını söyledi.

Türkiye'de Van'dan sonra göçten en çok etkilenecek kentin Edirne olduğunu belirten Kirişçi, Edirne'de mültecilerle ilgili girişimlerin zayıf ilerlediğini savundu.

BÜ'de 1987'den bu yana mültecilerle ilgili konuları incelediğini ifade eden Kirişçi, şunları kaydetti:

''Küresel olarak mülteci konusuna genel bir bakış sergilersek, 2011'de 4,3 milyon insan onurunu kaybetmiştir. İnsanlar siyasi, ekonomik ve iç savaş gibi nedenlerden dolayı yerlerinden edilmişlerdir. Bunların 800 bini ise mülteci konumunda kaçmak zorunda kalmıştır. 2012'de de son gelişmeler nedeniyle bu sayı artmaktadır.

BM Yüksek Komiserliği'nin verdiği toplam mülteci sayısına baktığımızda, 26 milyon insan şu anda yerlerinden edilmiş durumda yaşam mücadelesi veriyor. Mültecilerin yüzde 80'i üçüncü dünya ülkelerinden, yüzde 20'si kalkınmış Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa ülkelerindendir. Bu sayıda en büyük kısmı Pakistan, arkasından İran ve Suriye oluşturuyor. Bu üç ülke en büyük sayıda mültecilere ev sahipliği yapan ülkedir. Türkiye'de ise hem başvuranlar hem de mülteci konumunda olanlar 50 bin civarındadır.''

Kirişçi, mültecilerin zor durumdan kurtulması için devletlerin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Mülteci-Der Genel Başkanı Taner Kılıç da Edirne'de şube açtıklarını anımsatarak, Türkiye'deki mülteciler konusuna dikkatle yaklaştıklarını söyledi.

Panelde, BÜ Öğretim Üyesi Gökçen Yılmaz ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlisi Elif Selen Ay da konuşma yaptı.

Paneli, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu'nun da aralarında bulunduğu davetli grubu izledi.

Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran

Yayıncı: Erdal Turanlı
Kaynak: AA