Yalova Valisi Esengül Civelek, Türk Toplumunda Kadının Yerini Anlattı

Yalova Valisi Esengül Civelek, yakın gelecekte kadınların elde edeceği başarıların toplumsal hayatın her alanına yansıyacağına inandığını söyledi.

Yalova Valisi Esengül Civelek, Türk Toplumunda Kadının Yerini Anlattı
Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜSEM) tarafından ‘Hayata Yön Veren Seminerler’ adı altında programların ilki yapıldı.

Programın açılış konuşmasını YÜSEM Müdürü Prof. Dr. İsmail Adak yaptı. Adak, “2023 yılı hedeflerimizi ele alırken halihazırdaki değerleri de gözden geçirmemiz gerekmektedir. Bugün 75 milyon ülke nüfusunun yüzde 50 buçuğunu kadınlar, yüzde 49 buçuğunu ise erkekler teşkil etmektedir. Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde okuma-yazma bilmeyen 3.2 milyon insanımız var. Bu nüfusun 2.6 milyonu kadın, 600 bini erkektir. Ülkede kadınların iş gücüne katılma oranı düşüktür. Yalova’mız bu açıdan biraz daha şanslı çünkü ülkemizdeki tek kadın vali Yalova’dadır.”

Vali Esengül Civelek ise, ülkenin Türk kadınının hakları konusunda tarihi bir tecrübeye sahip olduğunu söyledi.

Türk kadının eğitim, çalışma hayatı ve siyaset gibi alanlara katılımının daha çok önceden sağlandığını belirten Vali Civelek, kamu politikaları ile kadınların toplumsal hayata erkeklerle birlikte eşit olarak katılmalarının devlet tarafından desteklendiğini kaydetti.

Civelek,“Yasalarımız kadın-erkek eşitliğini gözeten, cinsiyet ayrımcılığına Son veren, kadını gerek aile, gerek toplumsal hayatta erkekle birlikte eşit kılan, kadın emeğini değerlendiren, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde de çağdaş düzenlemeler ihtiva eden hükümler taşımaktadır. Yasalarımızın hayata geçirilmesi, amaçlarına uygun bir şekilde uygulamaya yansıtılması konusunda da olumlu gelişmeler görmekteyiz. Kadının ilerlemesine yönelik bilinçli bir devlet politikası uygulanmaktadır” dedi.

Kadınların güçlenmesi ve ilerlemelerinde en önemli alanın eğitim olduğuna dikkat çeken Vali Civelek, “Günümüzde dünyada hızlı bir değişim ve hızlı bir gelişim var. Buna ayak uydurmak zorundayız. Bu bizim toplumsal gelişimimizi de gerekli kılmaktadır. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek için eğitimin kalitesini arttırma mecburiyetimiz olduğu gibi özellikle toplumun tüm kesiminin eğitim seviyesini de yükseltmek zorundayız. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın ilerlemeleri ve güçlendirilmelerinde en önemli alan eğitimdir. Kadınlarımızın eğitimli olmadığı takdirde, eşit hak ve fırsatlara ulaşabilmeyi başaramayacaklardır” diye konuştu.

Civelek, “Kadınımız eşit hak, fırsat ve imkânlara ulaşmak zorunda. Bunun Son zamanlarda örneklerini de görüyoruz. Uygulanan bilinçli ve kararlı devlet politikalarının yansımalarını görebilmekteyiz. TBMM’de 78 kadın milletvekilimiz, Bakanlar Kurulu’nda da 1 kadın bakanımız var. Yerelde de sevindirici bir gelişme var. Yalova Belediye Meclisi’nde 2 kadınımız var. Siyasi parti yöneticileri arasında kadınlarımız var. Bürokraside ise bir kadın valiniz var. Son olarak Armutlu’da da bir kadın kaymakamımız var. Kadınlarımız her geçen gün karar alma mekanizmalarında kendilerini gösteriyorlar. Ben inanıyorum ki yakın gelecekte kadınlarımızın başarıları toplumsal hayatımızın her alanına yansıyacak” şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA