Türkiye'nin Tek Kadın Valisi Civelek Açıklama Yaptı

Türkiye'nin tek kadın valisi olan Yalova Valisi Esengül Civelek, siyasal yaşamda kadınların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, ''Kalkınma ve çağdaşlık hedefine ulaşmada bu büyük önem arz ediyor'' dedi.

Esengül Civelek, Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen ''Türk Toplumunda Kadının Yeri'' konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türk kadınının yasal hakları konusunda tarihsel bir deneyime sahip olduğunu söyledi.

Kadınların güçlenmesi ve ilerlemelerinde en önemli alanın eğitim olduğuna dikkati çeken Vali Civelek, ''Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek için bireylerimize verilen eğitimin kalitesini, niteliğini arttırma zorunluluğumuz olduğu gibi özellikle toplumun tüm kesiminin eğitim seviyesini de yükseltmek zorundayız. Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın ilerlemeleri ve güçlendirilmelerinde en önemli alan eğitimdir. Kadınlarımız eğitimli olmadığı takdirde, eşit hak ve fırsatlara ulaşabilmeyi başaramayacaklardır'' diye konuştu.

Vali Civelek, göreve geldiği sırada Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Yalova'nın, Ana-Kız Okuldayız Kampanyası'nda 41'inci sırada olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bir yıllık görev sürem içerisinde buna çok yoğunlaştık ve şu an Yalova bu doğrultuda hedefe ulaşmada 27'nci sıraya yükseldi. Siyasal yaşamda kadınların sayısı her geçen dönemde artmaktadır. Kalkınma ve çağdaşlık hedefine ulaşmada bu büyük önem arz ediyor. TBMM'de 78 kadın milletvekilimiz, Bakanlar Kurulu'nda da 1 kadın bakanımız var. Yerelde de sevindirici bir gelişme var. Yalova'da belediye meclisinde 2 kadınımız var. Siyasi parti yöneticileri arasında kadınlarımız var. Bürokraside ise bir kadın valiniz var. Son olarak Armutlu'da da bir kadın kaymakamımız var. Kadınlarımız her geçen gün karar alma mekanizmalarında kendilerini gösteriyorlar. Ben inanıyorum ki yakın gelecekte kadınlarımızın başarıları toplumsal yaşamımızın her alanına yansıyacak.''

Muhabir: Nedim Güler / Metin Aktaş

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA