Sağlık Bakanlığı'nın Bölgedeki Vaka Araştırmaları Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığı'nın, Mardin'in Savur ilçesinde görülen sıtma vakalarıyla ilgili çalışmaları sürüyor. Kış mevsimine kadar sivrisinekle mücadele için ilaçlama yapılacak bölgede, bugüne kadar 3 bin 400 kişiden alınan kan örnekleri inceleniyor.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Mardin'in Savur ilçesindeki sıtma vakalarıyla ilgili AA muhabirine bilgi verdi.

Bundan 5-6 yıl önce yılda 10-12 bin vaka görülürken sıtmayla mücadele çalışmaları neticesinde hastalığın tamamen elimine edilmesi noktasına gelindiğini anlatan Torunoğlu, vaka görülen yerlerde özellikle taşıyıcı konumundaki kişiler üzerinde durulduğunu söyledi.

Sivrisineklerin, taşıyıcılardan emdiği kanla bulaştırdığı hastalıkta, öncelikle bu taşıyıcıların tespit edilip tedavilerinin büyük önem taşıdığını anlatan Torunoğlu, mücadele çalışmalarında kendilerinin de bu yolu izlediklerini belirtti.

Son yıllarda artık yerli vaka bulaşının durduğunu, yurt dışı kaynaklı, özellikle Asya ve Afrika kökenli vaka bulaşına rastlandığını ifade eden Torunoğlu, bu ülkelere seyahat edenlerden mikrobu alanların taşıyıcı olarak hastalığı başkalarına bulaştırdığını anlattı.

Torunoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Biz bunları yerli vaka kabul etmiyoruz. Aslında Mardin'in Savur ilçesine 20 yıldır vaka görmüyorduk. Sıtma belirtileriyle hastaneye başvuranların yurt dışına gidiş-geliş öyküsü de olunca kan örnekleri alınıyor ve hastalık tespit ediliyor. Hemen bu bölgeye giden ekiplerimiz kan örnekleri alarak tarama başlattılar. Bu tarama parmaktan alınan bir damla kanla yapılıyor. Kan örnekleri önce sahada, sonra da Ankara'da Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun referans laboratuvarında inceleniyor. Şimdi geniş bir tarama yapılarak başka vaka olup olmadığına ve taşıyıcılık durumuna bakılacak. Başkavak, Savur'un bir bölümü ve diğer civar köylerde tarama yapılıyor. Bugüne kadar aşağı yukarı 3 bin 400 kişiden kan örneği alındı. Kişilerden kan almaya bir süre daha devam edeceğiz.''

-''Vakalar Irak'a taşımacılık yapanlarla aileleri''-

Torunoğlu, bugüne kadar 12 kişide hastalığa rastlandığını, vakaların Irak'a taşımacılık yapanlarla aileleri olduğunu bildirdi.

Sıtma bakterisinin Irak'tan geldiği düşüncesinde olduklarını, bunun tespiti için de Dünya Sağlık Örgütü ile irtibat halinde bulunduklarını belirten Torunoğlu, ''3 yıl boyunca yerli bakteri ile sıtma vakası görülmeyen bir bölge, sıtmadan elimine edilmiş kabul ediliyor. Bu vakaların yurt dışı kaynaklı olduğu tespit edildiği takdirde ki öyle olduğunu düşünüyoruz, biz de yıl sonunda sıtmayı elimine etmiş kabul edileceğiz'' diye konuştu.

-Sivrisinekle mücadele-

Sıtmanın ortadan kaldırılmasında sivrisinekle mücadelenin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, ''Bölgede sivrisinekle mücadele hemen hemen bitti. Kışa kadar 2 haftada bir ilaçlamayı sürdüreceğiz'' bilgisini verdi.

Torunoğlu, ''Vaka sayısının artmasını bekliyor musunuz-'' sorusuna da ''Taramalar sürüyor. Belki kan aldığımız kişiler arasından başka vakalar çıkabilir. Ancak hastalığın başka yerlere sıçramaması için gereken tedbirleri aldık. Endişe edecek bir durum yok'' karşılığını verdi.

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA