İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi Açıklama Yaptı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2023 yılında Türkiye'nin ve İstanbul'un dünyanın 5 moda merkezinden biri olma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, 'Türkiye'yi moda dünyasında daha çok adından söz ettirilen bir ülke haline getireceğiz'' dedi.

10-13 Ekim tarihleri arasında 7'incisi gerçekleşecek olan İstanbul Fashion Week öncesinde marka ve organizasyon yöneticileri The İstanbul Edition Otel'de bir araya geldi.

Türkiye'nin en seçkin marka ve başarılı moda tasarımcılarının 2013 ilkbahar - yaz koleksiyonlarının tanıtılacağı IFW'nin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ''2023 yılında Türkiye'nin, İstanbul'un dünyanın 5 moda merkezinden biri olma hedefiyle yola çıktık. İnşallah bunda da emin adımlarla ilerliyoruz'' dedi.

Türk tasarımcılarının Türkiye'nin gururu olduklarını ifade eden Tanrıverdi, ''Yurtdışına gittiğimizde sektörle ilgili yaptığımız konuşmalarda Türkiye'nin imajının ne kadar yükseldiğini duyuyoruz. İnşallah yeni kardeşlerimiz de aynı şekilde aynı şekilde onların peşinden gelerek Türkiye'yi moda dünyasında daha çok adından söz ettirilen bir ülke haline getireceğiz'' ifadesini kullandı.

İHKİB, Moda Tasarımcıları Derneği , Birleşmiş Markalar Derneği ve İstanbul Moda Akademisi ile yıllardır kesintisiz bir işbirliğine imza attıklarını anlatan Tanrıverdi, buradaki moda,tasarım ve üretime yönelik ortak bakış açısının IFW'nin omurgasını oluşturduğunu vurguladı. IFW'nin tüm dünyada yıldızını parlattığını kaydeden Tanrıverdi, ''Buradaki başarı, dünyanın önde gelen moda haftalarını düzenleyen IMG ile işbirliğine giden yola ışık tuttu. Şayet bugün burada 7. IFW için yeniden bir aradaysak, bunu ülkemiz koşullarında hiç de kolay olmayan bu güç birliğine borçluyuz. Biz Türkiye için zor deneni başardık. Her konuda işin mutfağını bu konuda başarılı arkadaşlara teslim ettik. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz'' şeklinde konuştu.

Etkinlikler hakkında bilgi veren IFW Komite Başkanı Volkan Atik de 4'ü markalara, 28'i ise tasarımcılara ait olmak üzere toplam 32 defile düzenleneceğini bildirdi. Markaların ve tasarımcıların IFW için ciddi bir hazırlık içinde olduklarını aktaran Atik, şunları söyledi:

''Önümüzde yürümemiz gereken çok uzun bir yol var. Geride kalan 6 moda haftası etkinliğine bektığımızda IMG'ye hiç de fena olmayan bir altyapı bıraktığımızı düşünüyorum. 6 IFW'de markalar ve tasarımcılara ait olmak üzere toplam 126 defile gerçekleştirdik. Ulusal ve uluslararası medyanın farklı mecralarında yer alan 10 binlerce haber ile İstanbul'un tanıtımına vesile olduk ve değerine değer kattık.''

MTD Başkanı Mehtap Elaidi ise 7. IFW'nin bugüne kadarki en güçlü ve kalabalık tasarımcı kadrosuyla gerçekleşeceğine dikkati çekti. Bugüne kadar 2 olan karma defile sayısının, bu yıl başvuru yapan tasarımcıların da gösterdiği performansa dayalı olarak 3'e çıkarıldığını belirten Elaidi, ''Toplam 9 tasarımcı da karma defilelerde yer alacak. Karma defileler için 27 tasarımcı başvurdu ve 9 tanesi objektif sektör paydaşlarından oluşan komite tarafından çok özenli bir değerlendirmeden geçirilerek seçildi. Bugün artık Türk moda tasarımcıları senede 2 defa belli bir takvim üzerinden koleksiyon hazırlamanın bir seçim değil, bir disiplin gereği olduğunun farkındalar. Şu anda katılım yapacak olan tasarımcıların koleksiyonları çizilmiş ve hazır. Artan taleple birlikte artık sabah 10.00'da başlayıp akşam 21.30'a kadar devam eden bir defile akışı var'' diye konuştu.

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Öncel ise Türkiye olarak son yıllarda 'moda, marka ve tasarım' üçgeninde yeni bir dili, düne hiç benzemeyen farklı bir lisanı konuşmaya başlandığını dile getirerek, ''Türk markaları olarak sokaktan gelen bu isteğe çok hızlı yanıt vermeye çalışıyoruz'' dedi.

Bu pozitif baskının sonucunda Türk markalarının uluslararası satın alma ve işbirlikleri ile büyüyüp, geliştiğini kaydeden Öncel, Ortadoğu'nun en büyük bankası National Commercial Bank'ın yatırım kolu Eastgate, Silk & Cashmer'e, Kuveytli Global Investment House, Yargıcı markasına, Hollanda merkezli Nemo Apperal BV ise Koton'a ortak oldu. Çok güçlü uluslararası ortaklıklara imza atacağız. Tıpkı IFW gibi. Nasıl markalarımız uluslararası işbirlikleriyle büyüyorsa IFW'de aynı şekilde büyüyor'' değerlendirmesini yaptı.

Verilen bilgiye göre, IFW, bu yıl ilk defa, sanat limanları arasında yer alan Antrepo 3'te düzenlenecek. 25'i solo olmak üzere 34 moda tasarımcısı ve 4 marka, tasarım ve hazır giyim koleksiyonlarıyla ilkbahar - yaz modasına yön verecek trendleri belirleyecek.

Muhabir: Bahar Kara

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA