Balıkçılar Avlanma Derinliğinin 24 Metreye Çıkarılmasına Tepki Gösterdi

Doğu Karadenizli balıkçılar, av yasağının sona ermesine rağmen, denizlerdeki avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasına tepki amacıyla yeni sezonun ilk gününde ava çıkmadı.

Balıkçılar Avlanma Derinliğinin 24 Metreye Çıkarılmasına Tepki Gösterdi
Kararın sektöre büyük darbe vuracağını savunan balıkçılar, 3 Eylül'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile yapacakları görüşmeye kadar denize çıkmayacaklarını belirtti.

Denizlerde av yasağının saat 00.00’da sona ermesiyle büyük balıkçıların ‘Virabismillah’ diyerek denize açılması beklenirken Doğu Karadenizli balıkçılar yeni sezonu açmadı. Trabzon, Rize ve Artvinli balıkçılar, denizlerdeki avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılmasına tepki amacıyla yeni sezonun ilk gününde ava çıkmadı. Sezon öncesi tüm hazırlıklarını yaptıkları teknelerini limanlardan hareket ettirmeyen balıkçılar, 24 metre kararının yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, Doğu Karadeniz’deki ve ülke genelindeki balıkçıların, Türkiye sularında gırgır avcılığının 24 metre derinlikle sınırlandırılmasına tepki amacıyla sezonun ilk günü av için denize açılmadığını söyledi.

Bu karardan dolayı balıkçıların sezona sıkıntılı girdiğini anlatan Mutlu, 3 Eylül'e kadar da denize açılmayacaklarına dikkat çekti. Kararın, endüstriyel balıkçılığın sonu olacağını iddia eden Mutlu, "Türkiye’de balıkçı fazla denebilir, kota da getirilebilir. Bunları biz de destekleriz. Ancak balığın 10 ila 50 metre arasında göç yolunu tamamladığı Karadeniz’de 24 metre sınırlaması getirmek balıkçılığı bitirir" dedi.

Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan randevu aldıkları bilgisini veren Mutlu, o görüşmenin ardından da yol haritalarını belirleyeceklerini anlattı.

“BALIK İTHALATI DAHA DA ARTACAK”

Rize - Artvin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Barış Zaman da 24 metre kararının Türkiye’deki balık ithalatını artıracağını öne sürdü. Yapılan yeni düzenlemeye tepki için birliklerine bağlı 24 kooperatife üye balıkçıların sezonun ilk günü ava çıkmadığını ifade eden Zaman, “Biz göç balığı avcılığı yapıyoruz. Bu kararla avladığımız balık yarı yarıya azalacaktır” diye konuştu.

Kararın balığı korumak için alındığına dikkat çeken Zaman, balık korunurken balıkçının ise mağdur edildiğini iddia etti. Kararla kıyı balıkçıları korunurken büyük balıkçıların mağdur edildiğini öne süren Zaman, “Türkiye’de 17 bin amatör balıkçı var. Büyük balıkçıya yılın 4,5 ayı avlanma yasağı uygulanırken, amatör balıkçıların 12 ay avlanmasına ise göz yumuluyor. Yaklaşık 2 milyon insanın geçimini sağladığı ürüne karşı getirilen bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“SEZONA NEŞESİZ GİRİYORUZ”

Çarşıbaşı Su Ürünleri eski başkanı ve tekne sahibi balıkçı Ali Kaya da balıkçıların her yıl neşeli başladıkları av sezonuna bu yıl 24 metre yasağı ile neşesiz girdiğini söyledi.

Tüm hazırlıklarını tamamlamalarına rağmen denize açılmadıklarına değinen Kaya, balıkçıların bu yasak kalkmadan balığa çıkmaları halinde bir yıl içerisinde ruhsatlarını bakanlığa teslim etmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Sektörün geleceği için bir takım tedbirlerin alınmasının doğru olduğunu da belirten Kaya, önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Ama birinci alınacak tedbir, yunus balığının denizde azaltılmasıdır. Balıklar, yunus balığının fazlalaşmasıyla birlikte korkarak çok kıyıya iniyor. On kulaçtan, 15 metreden seyir ediyorlar. Biz büyük balıkçılar göç balığını avlıyoruz. Sınır 24 metrede tutulduğunda ne avlayacağız? Ayrıca çinekopa av yasağı uygulanması da doğrudur. Fakat şu an 24 metre yasağı yanlıştır. Biz bu yasak kalkana kadar balığa çıkmayacağız.”