Medvedev: Güney Osetya’ya Operasyon Emrini Ben Verdim, Sonra Putin’le Görüştüm

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmeden önce 8 Ağustos’da Güney Osetya’ya operasyon emrini kendisinin verdiğini söyledi.

Medvedev: Güney Osetya’ya Operasyon Emrini Ben Verdim, Sonra Putin’le Görüştüm
Putin’in dün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Pekin’de temaslarda bulunduğu sırada çatışmanın başladığını, kendisinin Medvedev ve Savunma Bakanı ile telefonla görüştüğünü açıklamasının ardından Rusya Başbakanı’nın iddiaları kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştı.Facebook’tan iddialara cevap veren Medvedev, “Ne olduğunu bir kez daha tekrarlamak istiyorum. 7 Ağustos’u 8 Ağustos’a bağlayan gece çatışmalar başladığında, sadece Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüm. Gece 04:00 sularında Savunma Bakanlığı’na karşı saldırı emrini verdim. Başka görüşme olmadı” dedi.

Sonrasında sabah saatlerinde Moskova’ya geldiğini belirten Medvedev, “Güvenlik Konseyi’ni topladım. Putin’le ilk görüşmem 8 Ağustos’da günün ikinci yarısında 18:00 sularında gerçekleşti. Her zaman söylediğim gibi, dramatik gecenin zaman çizelgesi de bunu doğruluyor. Bu gerçek durum” savunması yaptı. Putin açıklamasında, “Ben Pekin’de iken, 7-8 Ağustos tarihlerinde Dmitri Anatoliyeviç ve Savunma Bakanı ile iki kere görüştüm.” ifadelerini kullanmıştı.Rusya’da çekildiği iddia edilen ve savaş sırasında Medvedev’i karar alma sürecinde “korkak” davranmakla suçlayan “Yitirilmiş Gün” isimli belgesel ise ortalığı karıştırdı. Belgeselde konuşan dönemin Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski’ye göre Medvedev’in geç karar vermesi, kayıpları artırdı. Belgesele göre en az bin kişi bu kararın gecikmesi nedeni ile yaşamını yitirdi.Savaşta ilk adımı dönemin Başbakanı Putin’in attığına dikkat çeken Baluyevski, “İlk patlamaların ardından Gürcü saldırılarına savaşla karşılık vermek yönündeki talimatı Putin verdi. Moskova’daki en üst düzeyliler, (olimpiyat oyunları için) Pekin’de bulunan Putin’den bir yerlerine tekme aldıktan sonra bu sorumluluğu kendi üzerlerine aldı.” şeklinde konuştu.

Belgeselde Güney Osetya’da görevli dönemin Rus Barış Gücü Birliği Komutanı General Marat Gulahmetov da bölgede asker ve sivillerin öldürülmesi ile ilgili bilgilerin merkeze ulaştırdıklarını anlatarak, “Fakat Başkomutan Medvedev bunlara bir tepki vermedi. İsteseydi Gürcülerin saldırısı sonrası somut talimatlar içeren belgelerin hazırlanması için karar alırdı.” diye sitem etti.Putin, basın mensuplarının belgeseldeki iddialarla ilgili sorusu üzerine “Saldırılara karşılık vermek için üç gün düşündük. Çünkü böyle bir karar için 10 kere düşünmek lazım." dedi.

Putin, Moskova'da 'tekme attığı' üst düzey yetkililerin kimler olduğu sorusuna ise cevap vermedi.8 Ağustos 2008’de erken saatlerde ilk olarak Gürcü ordusu Şinvali’ye girmiş, başkentin önemli bir kısmı yıkılmıştı. Çoğunluğu Rusya vatandaşı olan Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’ya müdahalede bulunan Rus birlikleri, beş günün sonunda Abhazya ve Güney Osetya’dan Gürcü birliklerini çıkarmıştı.