Gürcistan, 2008’deki Rusya Savaşında Ölenleri Andı

Gürcistan, Rusya ile arasında 2008 yılında yaşanan savaşın 4. yıldönümünde bayraklarını yarıya indirerek, savaşta hayatını kaybedenleri andı.

Mukhatgverdi Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine katılan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Katolik Patrik 2. İlia, Kahramanlar Anıtı’na çelenk bıraktı. Ekim ayında gerçekleştirilecek seçimler için propagandanın yasaklandığı günde, Gürcistan Savunma Bakanı Dimitri Şaşkin ve Genelkurmay Başkanı Devi Çankotadze de savaşta hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla beraber anma töreninde yer aldı. Aralarında kimlik teşhisi yapılamamışların da olduğu 43 askerin gömüldüğü mezarlıktaki törende cenaze marşı ve Gürcistan ulusal marşı çalındı.

Ölen askerlerden birinin kardeşi olan Şorena Sopromidze, zor bir gün yaşadığını belirterek, “Ağabeyim birinci tugayda yer aldı. Zırhlı grubun komutanıydı. Savaş sırasında rehin alındıktan sonra öldürüldü. Bu sert bir gerçek ama savaşın da kuralı. Gürcistan’ın toprak bütünlüğü için hayatını veren bir kahramanın kardeşi olmak benim için büyük bir onur” dedi.

224’ü sivil ve 172’si güvenlik görevlisi olmak üzere 396 Gürcü’nün öldürüldüğünün ve 27 kişinin de kaybolduğunun iddia edildiği savaşla ilgili konuşan Gürcü Albay İveri Subelyani de “Gürcistan silahlı kuvvetleri 2008’de zor günler geçirdi. Askerler, arkadaşlarımız öldürüldü fakat Rusya bizi yenemedi. Ülkemizin birliği asla değişmeyecek ve bize saldıranlara karşı ülkesini savunurken hayatını kaybedenleri her zaman hatırlayacağız” şeklinde konuştu.

Gürcistan Meclis Başkanı David Bakradze ve Savunma Bakanı yardımcısı Koka Seperteladze ise, bugün 4. Piyade Taburu’nda kıdemli binbaşı olan Sergo Melia’nın ailesini ziyaret ederek taziyelerini sundular. Bakradze, “Sergo Melia, Gürcistan’ı ve özgürlüğünü korumak için ihtiyaç duyulduğunda ölen Kahramanlardan biriydi. Kahramanlarımızı hatırlayacağız” ifadesini kullandı.

Savaşta çatışmaların yoğunlaştığı Gori kentinde düzenlenen etkinlikte de Azerbaycan Birliği öğrencilerinin de aralarında bulunduğu savaş karşıtı öğrenciler bir araya gelerek ellerindeki Gürcistan bayrakları ve pankartlarla gösteride bulundular. Daha sonra savaş anıtına çelenk bırakan öğrencilerden Zaira İsmailova, “Bu gösteri Gürcü halkıyla dayanışma ve Gürcistan’daki Azerilerin bu ülkenin bir parçası olduğunu göstermek için yapılıyor” dedi.

Şindisi’deki anma töreninde halk savaşta kalma eşyaların sergilendiği Açıkhava müzesine giderek savaşta ölenleri andı.

2008 yılındaki savaşta bombalanan Poti kentinde halkla bir araya gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de bugün savaşla ilgili basın açıklaması yapan Putin hakkında “Ağustos savaşının asıl başlatıcısı olan Vladimir Putin, açık bir şekilde bizim egemenliğimiz altında bulunan topraklarda plan yaptıklarını ve silahlı grupları eğittiklerini belirtti.

Bu uluslararası saldırganlığın klasik bir tanımıdır ve bizzat kendisi itirafta bulundu. Bu adam çıkıp ‘Ben yaptım ve gururluyum’ diyerek itiraf ediyor fakat Rus parasıyla desteklenen bazı Gürcü siyasiler devamlı ‘Kim savaşı başlattı?’ sorusunu sorarak ülkemize kafa karışıklığına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Bugün Moskova’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Putin, “Plan, Genelkurmay tarafından 2006 yılının sonlarına doğru geliştirildi; ben de 2007’nin başlarında onayladım. Plan, Güney Osetya askerine hazırlık eğitimi vermeyi kapsıyordu. İşin doğrusu, askeri uzmanlarımız bu planın, Gürcistan ordusu kadar küçük de olsa bir orduyu durdurmaya yeteceğini düşünmemişlerdi. Bu insanların yaptığı, amaçlanandan fazlası oldu ve ülkeleri için kahramanca savaştılar” şeklinde konuşmuştu .
Kaynak: İHA