ABD'de Sih Tapınağına Saldırı Beyaz Saray Önünde Protesto Edildi

ABD'de yaşayan Sih ve diğer etnik azınlıklar, hafta sonunda 6 kişinin hayatını kaybettiği Sih tapınağına yönelik saldırının ardından Beyaz Saray önünde gösteri düzenledi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı gösteriye Philadelphia'dan Gershan Singh, "Ülke çapında nefret ve bağnazlığa karşı, bu ister Pazar günü Wisconsin'deki tapınak saldırısında olduğu gibi olsun, ister Pazartesi günü Joplin Camisi'ne saldırı, isterse Colorado'daki sinema saldırısı şeklinde olsun, her türlü nefret eylemine karşıyız. Bunu ifade etmek için bugün burada toplandık" dedi.

Ülkede beyazların üstünlüğüne inandığı iddia edilen Wade Michael Page isimli Amerikalı, Winconsin'de bir Sih tapınağına düzenlediği saldırıda 6 kişiyi katletmiş, daha sonra polis tarafından başından vuralarak öldürülmüştü.

Missouri'deki Joplin Camisi ise bir kundaklama eylemi sonucunda yakılmıştı. Cami, Haziran ayında da bir kundaklama eyleminin mağduru olmuştu.

Batman serisinin son filmi Darknight Rises'ın Colorado eyaletindeki galasında gerçekleştirilen katliamda ise 14 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek ve saldırılarda hayatını kaybedenleri anmak için Beyaz Saray önündeki Lafayette Park'ta toplanan göstericiler, şiddeti icra edenler ve bunların mağdurları kim olursa olsun her türlü nefret suçunu protesto etti.

Başkent Washington'da yaşayan Samira Sadiky yaptığı açıklamada, "Bu dehşet verici trajediden etkilenen Sih kardeşlerimize destek vermek, onlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için buraya geldim. Bir Müslüman olarak yanlarında olduğumuzu, acılarını paylaştığımızı bilmelerini ve Amerika'nın da, bölünmeyeceğimizi daha iyi bilmesini istiyorum" dedi.

Dr. Rapal Mangat ise, "Etrafınıza baktığınızda, her renkten ve her inançtan insanları görüyorsunuz. Sarışınından Hindistanlısına, zencisine kadar... adını ne koyarsanız. Bu Amerikayı da gösteriyor. Bu, ülke adına güzel birşey. İster Müslüman, Sih, ister Hindu veya Hristiyan olun, burası herkes için fırsatlar ülkesi" diye konuştu.

Organizasyona yardımcı olmak için Maryland'dan gelen Vikram Senmanger isimli öğrenci ise pazar günkü olayın tartışmasız bir trajedi olduğunu belirterek, gösteriye olan ilginin nefret suçlarına karşı tepkiyi göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi .
Kaynak: İHA