Güney Osetya’ya Giden Medvedev: Gürcistan’ı Barışa Zorlama Kararımız Adil İdi

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gürcistan’la 8 Ağustos 2008’de gerçekleşen beş günlük savaşın 5. yıl dönümünde Güney Osetya’yı ziyaret etti.

Güney Osetya’ya Giden Medvedev: Gürcistan’ı Barışa Zorlama Kararımız Adil İdi
Medvedev, “Gürcistan’ı barışa zorlama kararımız adil ve tam zamanında idi.” diye konuştu.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Gürcistan’la gerçekleşen beş günlük savaşın 5. yıl dönümünde Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’yi ziyaret etti. Güney Osetya Cumhurbaşkanı Leonid Talibov ile görüşen Medvedev, Tshinvali’deki bazı mekanları ziyaret edecek. İkili görüşmede bazı açıklamalar yapan Rusya Başbakanı, Güney Osetya’ya yardım etmek için Rusya'nın karar vermek zorunda kaldığını söyledi.

Medvedev, "Erken karar vermemiz daha fazla can kaybını önledi. Benim için kolay bir karar değildi, ama bu karar denge sağladı ve barış getirdi.” diye konuştu.

Savaşın çıktığı tarihte Medvedev, Rusya Devlet Başkanlığı görevindeydi.Medvedev’in sözlerini destekleyen Güney Osetya Cumhurbaşkanı Leonid Talibov, kendisini Tshinvali’de ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.RUSYA, GÜNEY OSETYA’YA YARDIM ETMEYE Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Güney Osetya’ya yardım etmeye devam edeceklerine dair söz verdi. Medvedev, “Bu bizim kararımız, ve kararımızdan vazgeçmeyeceğiz. Osetya’nın geleceğini değerlendirmemiz gerekiyor. İnsanlar ülkenin iyiye gittiğini her geçen gün hissetmeli.” diye konuştu.

Yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Medvedev, daha çok konut inşa edilmesi ve altyapı çalışmaların yapılmasının önemine değindi.Guney Osetya halkı, Cumhurbaşkanlık Sarayı önünde Medvedev’in alkışlayarak karşıladı. Saray girişinde Medvedev’i Guney Osetya Cumhurbaşkanı Leonid Talibov karşıladı. Medvedev’e tuz ve ekmek ikram edildi.Gürcistan 8 Ağustos 2008'de ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya bir operasyon düzenleyerek bu bölgenin Tiflis'e bağlanmasını istemişti. Rusya'nın müdahalesi ile çıkan savaşta binden fazla kişi hayatını kaybederken, Kafkaslar'da yeni bir istikrarsızlık alanı oluşmuştu. Rusya beş günlük savaşın ardından Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanırken, Gürcistan fiilen bölünmüş oldu.Eylül 2009'da Rusya ile Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya arasında imzalanan askeri üs anlaşması çerçevesinde Rusya bölgeye bin 700'şer askerin yerleşebileceği iki ayrı üs inşa ediyor. Kremlin de Eylül ayında bölgede 49 yıllığına kalmayı öngören askeri üs anlaşmalarını onaylamıştı .