Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Hatay’da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin uluslararası hukukta kendi hukukuna son derece dikkat eden bir yapı içerisinde ilişkilerini yürüttüğünü söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Hatay’da
Yıldız, Irak’la yaşanan krize rağmen enerji açısından ilişkilerin gayet seviyeli ve problemsiz sürdüğünü, Suriye’ye elektrik verilmesine de devam edildiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay’daki temaslarına Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i ziyaret ederek başladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’den il hakkında bilgi alan Bakan Yıldız burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin Irak Hükümeti ile son günlerde yaşananlara paralel olarak petrol alımlarında olası aksamaların yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki sorularını Bakan Yıldız, “Irak’ın normalleşmesi için mutlaka petrol satması lazım. Merkezi Irak yönetimi ile ciddi bir ayrışma olduğunu söylemek doğru olmaz. İlişkilerimiz gayet seviyeli bir şekilde sürüyor” sözleriyle yanıtladı.

Bakan Yıldız, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek, “Uluslararası hukukta kendi hukukuna son derece dikkat eden bir yapı içerisinde ilişkilerini yürütür. Hele hele bizim dost ve kardeş ülkemiz merkezi Irak hükümeti ile herhangi bir manada sorun yaşamamız söz konusu olamaz. Çünkü bizim bölgesel Kürt yönetimi ile yapılan herhangi anlaşma yok. Özel sektörün yaptığı bir işin oradaki gelirlerinin merkezi Irak hükümetinden ayrı bir yere konması söz konusu değil. Irak Anayasası ne diyorsa bütün gelirler ona göre dağıtılır. Bu Türkiye'nin işi değil, Irak hükümetinin kendi iç işleridir. Bizim onların iç işlerine müdahil olmamız ya da fikir yürütmemiz söz konusu değildir” dedi.

Irak'ın normalleşmesi için mutlaka petrol gelirlerinin arttırmasının gerektiğini ifade eden Yıldız, “Iraktaki petrol ürününe olan ihtiyaca da Türkiye kayıtsız kalmadı. Bunların her birisine değerli kardeşim değerli petrol bakanı ile konuşarak yapıyoruz. En son Sen Petersburg'da Rusya’da beraberdik ve ortak geliştirdiğimiz projelerde var. Yani merkezi Irak hükümeti ile ciddi bir ayrışma olduğunu söylemek doğru olmaz. Bizim Irak'ın güneyi kuzeyiyle doğusuyla batısıyla her bölgesiyle yerel sektörüyle ilgili olaylarda işbirliğimiz söz konusu. 25 milyar dolarlık ihaleyi bizim bulunduğumuz konsorsiyum aldı ve 5 milyarlık dolarlık bölümü sadece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bünyesinde oluşturuluyor. Bu açıdan ilişkilerimiz gayet seviyeli bir şekilde devam etmektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, gazetecilerin Suriye’nin kuzeyine elektrik verilmeye devam edilip edilmeyeceği yönündeki sorusu üzerine, "Biz insani kaygılarla elektrik satışına devam ediyoruz. Zaman zaman soruluyor. ‘Suyla alakalı herhangi bir yaptırıp uygulayacak mısınız?’ diye. Bizim böyle bir gündemimiz yok. Böyle bir yaptırımımız yok. Normal Fırat’ta gelen ve Suriye üzerinden Irak’a giden su aynen olduğu gibi devam etmekte. Suriye’nin bu kargaşa ve karmaşa içinde devam eden kendi iç problemidir” diye konuştu.

Bakan Yıldız ve Bakan Ergin, daha sonra Antakya Belediyesi tarafından yaptırılacak olan çok katlı otoparkın temelini attı. Bakanlar, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ziyareti öncesinde Antakya Arkeoloji Müzesini gezerek geçtiğimiz günlerde Tel Tayinat Kazı alanında bulunan Geç Hitit Dönemine ait Kral heykelini incelediler.

KATLI OTOPARK VE YAŞAM MERKEZİ TEMEL ATMA

Antakya Belediyesi’nce Atatürk Caddesi’nde bulunan eski adliye binasının yıkılması sonrasında yerine yapılan “Antakya Mahfeli Katlı Otopark ve Yaşam Merkezi Kompleksi’nin” temel atma törenine, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr.Lütfü Savaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Temel atma törenine ayrıca Ak Parti İl Başkanı İsmail Kimyeci, il ve ilçe yönetimi, parti teşkilatı üyeleri, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yaptığı konuşmada, “Modern adliye binasının çevre yoluna taşınmasıyla birlikte eski adliye binasının bulunduğu alanda Antakya Belediyemiz insanlarımızın yeşil bir çevrede hoşça vakit geçirebilecekleri güzel bir mekanı oluşturuyor. Bünyesinde otopark, çay bahçeleri, sergi merkezleri ve geçici nikah salonu gibi birçok sosyal donatının bulunduğu tesisin memleketimize kazandırılacak olmasından dolayı Antakya Belediye Başkanımızı ve tüm emeği geçenleri kutluyorum. Yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak yeni tesis ve projelerle şehrimiz daha yaşanabilir ve daha modern bir kent haline dönüşmektedir. Bu modern tesis memleketimize hayırlı ve uğurlu olsun, emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, Bakan Ergin, Vali Lekesiz, Milletvekili Karasayar ve Başkan Savaş alkışlar eşliğinde “Antakya Mahfeli Katlı Otopark ve Yaşam Merkezi Kompleksi’nin” temelini attılar.

Temel atma törenin ardından Bakan Yıldız ve Ergin, Belediye Başkanı Savaş’ı Belediye Binası’nda ziyaret etti. Ziyarete Hatay Valisi Celaettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, eski milletvekili Mehmet Soydan ve Ak Parti İl Başkanı İsmail Kimyeci de katıldı.

Bakan Yıldız ziyarette belediye konuk şeref defterini imzaladı. Ziyarette Başkan Savaş konuk bakanlara kentte gerçekleştirilen hizmetler ve projelerle ilgili bilgiler verdi.

Ziyaretin sonunda Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yöresel hediyeler ve çiçek takdim etti.

Bakan Yıldız ve Bakan Ergin daha sonra Şenköy 27 megawatlık Rüzgar Enerji Santralinin açılışına katılmak üzere Antakya merkeze bağlı Şenköy’e hareket etti .
Kaynak: İHA