Kızılırmak Deltası'nda Kuş Halkalama

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası'nda kuş halkalama programında 2012 sonbahar dönemi çalışmaları başladı.

OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ulusal Kuş Halkalama Programı'' kapsamında deltadaki 22'inci dönem çalışmalarının başladığını ve bugüne kadarda 75 bine yakın kuşa halka takıldığını söyledi.

Yavuz, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonu'nda kuş halkalama çalışmalarının 2002'den beri devam ettiğini ve Türkiye'de en düzenli ve en uzun süreli çalışan istasyon olduklarını ifade etti.

Deltada halkalama çalışmalarının 2002 yılından beri düzenli olarak sürdürüldüğünü, bugüne kadar 175 türden 75 bin kuşa halka takıldığını ifade eden Yavuz, ''Kızılırmak Deltası'nda sürdürülen en uzun soluklu ve önemli çalışmalardan birini yürütüyoruz. Bu kendi alanında çok büyük bir gelişme ve başarıdır. Halkalama çalışmaları ile kuşların yaşam döngüleri, göç dinamikleri, konaklama süreleri, göç stratejileri gibi bilgilere ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalarla kuşlara TR rumuzu takarak Türkiye'nin adını bu alanda dünyaya duyurduk. Sonbahar dönemi halkalama çalışmaları 30 Ekim'e kadar kadar devam edecek'' dedi.

-''Göç hazırlıkları başladı''

Kızılırmak Deltası'nda konaklayan kuşlar için göç hazırlıklarının başladığını da anlatan Yavuz, kuşların Türkiye'den sonra Mısır ve oradan da Afrika'ya gideceğini kaydetti.

Yürütülen çalışmalarla kuşların göç yollarının haritasının çıkardıklarını ve ellerinde önemli arşiv bulunduğunu anlatan Yavuz şunları söyledi:

''Delta'daki kuşlar göç hazırlıklarına başladı.

Buradan Afrika sahra çölü altındaki alanlara göç ediyorlar. Burada mart ayına kadar kalacaklar. Mart ayının başlarında ise tekrar buraya gelecekler. Bu nedenle Kızılırmak Deltası gibi sulak alanların olması çok önemli . Buraların doğal olarak korunabilmesi kuş varlığı açısından büyük önem taşıyor. Burada kuşlar ürüyor ve barınıyor. Sezon sürecince burada besleniyor ve yağlanmalarını buradan sağlıyor. Belirli yağ yüklemesi yaptıktan sonra uzun süre uçabiliyorlar. enerjilerini bu yağlardan sağlıyorlar.'

-''Avcılar ve yöre halkı bilinçli olmalı''

OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce sürdürülen çalışmalarda önemli sonuçların ortaya konulduğunu da anlatan Yavuz, kuş sayımları ile deltadaki nesli tehlike altında olan türlerin belirlendiğini kaydetti.

Kızılırmak Deltası'nda bilinen 175 türdeki su kuşlarının bazılarının neslinin tükenme aşamasında olduğunu vurgulayan Yavuz, ''Dikkuyruk, pasbaşpatka ördek, gök kuzgun, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen ve nesli tehlikede olan kuşlar arasında yer alıyor. Büyük deniz düdükçünü, kuzey incirkuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda görülebiliyor. Bu nedenle doğal üreme ve yaşama alanı olan deltanın korunabilmesi çok önemlidir. Avcıların ve yöre halkının bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

-Kızılırmak Deltası

Samsun'un Bafra ilçesinde, ''Kuş Cenneti'' olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 175 türün ürediği Kızılırmak Deltası'nda, kış döneminde de 100 bin dolayında su kuşu, kışı geçiriyor. Delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

Muhabir: Mehmet Kumcağız

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA