Atan Kalbe Koroner Bypass Ameliyatı Yapıldı

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (DEAH) kalp fonksiyonlarının yarısından fazlasını kaybettiği tespit edilen 75 yaşındaki hastanın atan kalbi durdurulmadan, kalpteki 4 damara aynı anda koroner bypass ameliyatı yapıldı.

3 saat süren ameliyattan 1 gün sonra servise çıkarılan hasta, beşinci günde taburcu edildi.

Diyarbakır’da daha önce akciğer ve böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan 75 yaşındaki Yusuf Akdemir’in kardiyoloji servisinde Kardiyolog Uzman Dr. Rojhat Altındağ tarafından yapılan tetkiklerinde kroner damarlarının ciddi oranda tıkandığı, kalp fonksiyonlarının neredeyse yarısını kaybettiği ve karnındaki aort damarında balonlaşma, sol bacağında da damar tıkanıklığı olduğu tespit edildi.

Yaşı ve tespitler sonucu ameliyat riski yüksek olan Akdemir, kalp cerrahı Op. Dr. Utkan Sevük’ün öncülüğünde Op. Dr. Tevfik Güneş’in yardımıyla ameliyata alındı. Yaklaşık 3 saat süren ameliyattan bir gün sonra servise çıkarılan hasta, 5 gün süren tedavinin ardından taburcu edildi

Başarılı geçen ameliyat sonrası hastanın durumu ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Utkan Sevük, birden fazla rahatsızlıkları nedeniyle çok riskli bir ameliyatı başarılı bir şekilde sonuçlandırdıklarını belirterek, “75 yaşındaki hastamıza kalp damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle kroner bypass ameliyatı kararı verdik. Hastamızın ek olarak böbrek ve akciğer hastalığı, karnındaki aort damarında balonlaşma ve sol bacağındaki damarlarında tıkanıklığı mevcuttu. Geçirdiği kalp krizi ve damar tıkanıklığı nedeniyle kalp fonksiyonlarının neredeyse yarısını kaybetmişti. Eşlik eden bu hastalıkları nedeniyle yüksek riskli olan hastamızın atan kalpte, yani kalbini durdurmadan ve kalp akciğer makinesine bağlamadan dört damarına koroner bypass ameliyatı yaptık. Ameliyat sonrası 5 günde taburcu ettik. Hastamızın ameliyat sonrası herhangi bir problemi olmadı ve kalp fonksiyonlarında düzelme oldu” dedi

Hastayı 2 ay sonra tekrar ameliyata alacaklarını ifade eden Op. Dr. Sevük, şunları söyledi: “2 ay sonra da karnındaki aort damar balonlaşması ve bacağındaki damar tıkanıklığı için ameliyat edeceğiz. Kalp, akciğer makinesinin zararlı etkilerini de böylece azaltmış oluyoruz. Büyük merkezlerde yapılabilen bu ameliyatı ve daha riskli hastaları da hastanemizde başarıyla yapmaktayız. Vatandaşlarımızın artık büyük paralar harcayarak büyük şehirlere gitmelerine gerek kalmamıştır. Bu durumdaki hastalarımızı başarılı bir şekilde sağlıklarına kavuşturmanın mutluluğu ve onurunu yaşıyoruz.” 75 yaşındaki Yusuf Akdemir ise, çok mutlu olduğunu belirterek, kendisini sağlığına kavuşturan doktorlara teşekkür etti .
Kaynak: İHA