500 Metrelik Mesafe Arasında Yapılan Kuşdili Yarışmasında, Adaylar Islıkla Konuşma Yöntemiyle Cümleleri Birbirlerine Aktardı

Çanakçı İlçesi Karabörk beldesine bağlı Kuşköyü'nde ''15. Kuşdili, Kültür ve Sanat Festivali'' düzenlendi.

Kuşdili Kültür ve Turizm Derneği'nce organize edilen festival, kemençe eşliğinde oyunlarla başladı.

Çanakçı Kaymakamı Mehmet Fatih Kara, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, festival sayesinde kuşdilinin gelecek nesillere aktarılarak korunacağını söyledi.

Festivallerin insanların bir araya geldiği, hasretlerin giderildiği, insanın doğup büyüdüğü topraklara karşı vefa borcunu ödeme imkanı sağlayan çok önemli kültürel faaliyetler olduğunu belirten Kara, ''Elbette ki kuşdili festivali gibi kültürel değeri olan bu organizasyonun anlam ve değeri daha büyüktür. Bu festival sayesinde kuşdili, gelecek nesillere aktarılarak bu değerin korunması sağlanmaktadır'' dedi.

Dilin, bir milletin kültürel değerlerinin yapı taşı konumunda olan eşsiz bir hazine olduğunu ifade eden Kara, şunları kaydetti:

''Diline sahip çıkmayan hiçbir millet mevcudiyetini devam ettiremez. Geleceğimizin ne olduğunu görmek istiyorsak, bugün itibarıyla dilimize yaptığımız yatırımlara bakabiliriz. Bu sebeple iletişimin en saf ve yalın hali olan kuşdiline bugünden itibaren kalıcı, modern, çağa uygun ve uzun vadeli planlar ve projeler yapmak zorundayız.''

Kara, kuşdilinin, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası aday listesine girerek önemli bir başarı sağladığını vurguladı.

Konuşmanın ardından 500 metrelik mesafe arasında kuşdili yarışması gerçekleştirildi.

İki grup arasında yapılan yarışmada, taraflar ıslıkla konuşma yöntemiyle cümleleri birbirlerine aktardı.

Yarışma sonunda Mahmut Civelek ile Kadir Civelek ve Yakup Civelek ile İbrahim Kodalak, cümleleri eksiksiz birbirlerine aktararak birinci oldu. Yarışmacılara çeyrek altın hediye edildi.

Festivale AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Kuşdili Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

Muhabir: Eyüp Elevülü - Kamil Yılmaz / Fatma Kalay

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA