Erzincan'da 1993 Yılında Teröristlerce Katledilen 33 Kişi Anıldı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 kişi, törenle anıldı.

Kent merkezine 223 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyü meydanında düzenlenen törende konuşan Erzincan Valisi Selman Yenigün, Başbağlar'a ''19 yıl önce yaşanmış bu acıyı tazelemek için değil, terörü, karanlık elleri ve odaklarını bir kez daha lanetlemek üzere geldiklerini'' söyledi.

''19 yıl önce bu şirin köyümüzde, tertemiz, pırıl pırıl, masum insanların uğradığı bu hain saldırıyı gerçekleştiren kirli ellerin ne denli insanlıktan uzak olduklarını ve terörün mantığının olmadığını tüm dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız'' diyen Yenigün, şöyle devam etti:

''Bu vesileyle Başbağlar şehitlerimizi ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyorum, ruhları şad olsun. Terörün sağı, solu ve mantığı olmaz. Nereden gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en temel hakkı olan yaşama hakkına saldırı düzenleyenler, karşılarında güvenlik güçlerimizi ve devletimizi bulacaklardır. Şimdi hep birlikte bu kirli oyunu, bu çirkin tezgâhı bozmak durumundayız. Terörü besleyen kaynağı kurutmak, gelişmemizin, yükselmemizin önündeki en büyük engellerden biri olan bu terör belasından kurtulmak zorundayız. Ortak akılla ve her ferdin üzerine düşen görevi en güzel şekilde yapmasıyla bu işi başarabiliriz. Terörü besleyen cehaletle topyekûn savaşmak suretiyle, bu işin üstesinden gelebiliriz. Terörün birinci hedefi birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaktır. Bunu asla unutmadan, bir ve beraber olduğumuzu sarsılmaz bir şekilde ortaya koymakla bu belayı alt edebiliriz.''

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Desdici ise gerçek anlamda terörle mücadele edildiğinin söylenemeyeceğini savunarak, ''Türk milleti büyüktür. Türk Devleti büyüktür. Bugün bunun da üstesinden gelecektir. Belki Başbağlar'ın faillerinin dün hesabı sorulmamıştır. Bugün de sorulmamıştır. Ama herkes bilsin ki, yarın mutlaka sorulacaktır'' dedi.

Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar da 19 yıldır Başbağlar köyünün her türlü meşru zeminde hakkını arama çabasında olduklarını belirterek, Sivas olayları ile Başbağlar köyü katliamının amacı, sonucu ve birçok yönü ile benzerlikler taşıdığını söyledi.

Akarpınar, ''Maalesef Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet kamuoyunu yönlendiren kuvvetler ile sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı tarafından Başbağlar katliamına gösterilmemiştir'' diye konuştu.

Törenin ardından, Erzincan Valiliği tarafından köye yaptırılan kültür evi binasının temeli atıldı. Daha sonra, 33 kişinin katledildiği alanda yapılan şehitlik ziyaret edildi, dualar okundu.

Törene, çok sayıda milletvekilinin yanı sıra, belediye başkanları, askeri yetkililer, kurum ve kuruluş yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA