Üzümlü’de Tarih Yeniden Canlanıyor

Erzincan'ın Üzümlü Belediyesi, çarşı merkezindeki binaların dış cephelerine giydirme yaparak, eski görünümüne kavuşturuyor.

İlçe merkezinde bulunan iş yerleri Üzümlü’nün tarihi yapısına benzemesi için elden geçiriliyor. Mimarlık şirketi tarafından yapılan araştırma ile eski Üzümlü evleri gün yüzüne çıkartılıyor. Belirlenen eski Üzümlü evlerinin yapısı çarşı merkezinde bulunan binalara uygulanıyor. Belediye-esnaf iş birliği ile çarşı merkezinin yenilenmesi planlanıyor. Çarşı merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Üzümlü Belediye Başkanı Sami Sertadım, "Üzümlü, geçmişi ile bütünleşecek." dedi.

Eski tarihi yapılarıyla, kültürel yapılarıyla özdeşleşmiş ve kendi karakterini bulmuş bir Üzümlü hedeflediklerini kaydeden Sertadım, proje hakkında şunları söyledi: "Çarşıdaki binalarımızı belediye parkımızda bulunan lokantadan başlayıp, cephe ıslahları yaparak geçmişi ile buluşturmak ve geleceğe daha karakteristik bir bakış açısıyla kazandırmak istiyoruz. İstanbul’dan bir mimarlık şirketi ile çalıştık. Geldiler ve Üzümlü’nün evlerinin eski yapılarını ortaya çıkardılar. Ayaktaki binalarla özdeşleştiriyorlar. İnşallah bu çalışma ile binalarımız orijinal bir yapı karakterine kavuşacak. Bu çalışmaları tamamladığımızda Üzümlü, Erzincan’ın incisi olarak daha da güzelleşecek, hem modernliği yakalayarak hem de geçmişi ile kültürel bağını artırarak geleceğe doğru koşacak."

Üzümlü’nün geçmişi ile yüzleşeceğini, fiziki olarak bir karakter kazanacağını vurgulayan Sertadım, şöyle konuştu: "İnsanlar yaşadığı yerlere benzer. İnsanlar ne kadar yıkık dökük yerlerde yaşarsa psikolojisi de buna bağlı olarak etkilenir. Biz de bu bağlamda bu çalışmayı öncelikle kendi belediyemize ait bir binada başlattık. Esnafımıza ve halkımıza numune olarak sunduk. Bu yapılaşmayı, bu cephe düzenlemesini ilçe geneline, bilhassa çarşı merkezinde yaygınlaştırmak ve bir bütünlük kazandırmak babında esnafımıza teklifte bulunduk. İmece usulüyle belediyenin de yüzde 50 katkısıyla ve esnaf desteğiyle bu alanlarda kısa zaman içerisinde dönüşüm sağlayabiliriz. Üzümlü’yü daha antik bir hale getirebiliriz, şehirden insan çeken bir hale getirebiliriz düşüncesiyle esnafımızla paylaştık. Esnafımız da buna çok sıcak bakıyor. Projemize esnafımız da destek veriyor. Projemizi inşallah başaracağız.”