Elmalı İlçesindeki Baltası Gedik Mahmud Dede, Vehhab

Ramazan ayının gelmesiyle İslam alimlerinin kabirlerinin bulunduğu türbeler, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Elmalı Dağı yamaçlarında bulunan ve 14. yüzyılda yaşadığı belirtilen Baltası Gedik Mahmud Dede, 1595 yılında vefat eden Türk İslam şairlerinden Vehhab-ı Ümmi ile 1563-1657 tarihleri arasında yaşayan Sinan Ümmi'nin kabirlerinin bulunduğu türbeler, her gün ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Vatandaşlar türbe ziyaretlerinde dua edip, namaz kılıyorlar. Türbe ziyaretleri yerli turistler kadar ilçeye gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Türbe ziyaretlerine yanlarında çocuklarını da getiren aileler, türbeleri sürekli ziyaret ettiklerini, ancak Ramazan ayı dolayısıyla ziyaretleri arttırdıklarını söyledi.

Antalya'dan türbe ziyareti için Elmalı'ya geldiğini ifade eden Ayşe Çetin, ''Her yıl türbeyi ziyaret ediyoruz. Dua ediyoruz, arkadaşlarımızla tarihi yerleri, camileri, türbeleri geziyoruz'' dedi.

-''Ömrünü tamamlamış kişilerden bir şey beklemek şirktir''-

Kumluca Müftüsü Mehmet Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayı dolayısıyla insanlarda din duyguların arttığını, bunu da daha çok ibadet ederek gösterdiklerini söyledi.

Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşların türbeleri de ziyaret ettiklerini ifade eden Yaman, ''Dinimizde türbe ziyaretleri mezar ziyaretlerinden farksızdır'' dedi.

Sağlığında İslam dinine hizmet etmiş, halk arasında alim ve mücahit olarak bilinen kişilerin mezarlarının, onlara saygı adına sıradanlaştırılmadığına dikkat çeken Yaman, günümüzde bu insanların kabirlerinin korunduğunu ve onlara saygı adına güzel tutulduğunu kaydetti.

Yaman, türbe ziyaretlerinin sıradan bir mezar ziyaretinden farksız olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Çünkü biz Müslümanlar, ibadet ve dualarımızda 'Allahım, ancak sana ibadet eder, ancak senden isteriz' diyoruz. Bunu söyleyen ve bunu bilen bir Müslümanın herhangi bir zattan, onun kabrinden bir takım dilek ve isteklerde bulunması, bunlardan medet umması çok büyük yanlıştır. Bu dünyada ömrünü tamamlamış kişilerden bir şey beklemek dinen caiz değildir, bilakis şirktir.''

Türbe ziyaretlerinin insanlara kabir sahibini, ölümü ve yaşadıkları tarihi anımsatması açısından güzel bir olay olduğuna dikkat çeken Yaman, Müslümanların Peygamber efendimizin kabrinde bile ondan bir şey istemediklerini dile getirdi.

Türbe ziyaretinde önce selam verilmesi, sonra ölünün ruhuna Fatiha okunması gerektiğini anlatan Yaman, ''Yani diriler ölülerden istemezler, ölüler muhtaçtırlar ve bizden isterler. Allah katında dereceleri yüksek olsalar bile bizim onları sevenler olarak 'Fatiha' hediye etmemiz önemli bir husustur. Bu dünyada ömrünü tamamlamış kişilerden medet beklemek Müslümana yakışan bir davranış değildir'' diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA