Çocuklardaki 'Üfürüm' Adı Verilen Sıra Dışı Kalp Sesleri Ciddiye Alınmalı

Çocuklardaki ''üfürüm'' adı verilen sıra dışı kalp seslerinin kalp hastalığının habercisi olabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin erken kalp hastalığı habercisi olabileceğini söyledi.

Çocukların muayenesi sırasında duyulan kalp üfürümlerinin de aynı şekilde erken kalp hastalığının habercisi olabileceğine dikkati çeken Oran, ''Dünyada ve Türkiye'de kalp-damar hastalıklarından ölümler ilk sırada yer alıyor. 'Üfürüm' adı verilen sıra dışı kalp seslerinin bir kısmı zararsızdır ve bir süre sonra kaybolur. Unutmamak gerekir ki masum gibi görünen üfürüm, çok ciddi doğuştan kalp hastalığının ilk ve tek bulgusu olabilir'' dedi.



Genellikle ateş, kansızlık, heyecan gibi kalbin hızlı çalışmasına neden olan durumlarda üfürümün şiddetinin arttığını dile getiren Oran, üfürümün neden kaynaklandığının saptanmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

-Üfürümler rutin muayenede fark ediliyor-

Genellikle üfürümlerin çocukların yapılan rutin muayeneleri sırasında fark edildiğini anlatan Oran, şunları kaydetti:

''Üfürüm tanısı konulan hastaların kesin tanı için mutlaka bir çocuk kardiyoloji merkezine götürülmesi ve ayrıntılı muayene edilmesi gerekir. Değişik çalışmalarda ilk tanısı masum üfürüm olan çocukların yaklaşık yüzde 4-5 kadarında ayrıntılı incelemeyle doğumsal kalp hastalıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle üfürüm duyulan çocuklarda, fiziki muayeneyle masum üfürüm düşünülse bile bir merkezde ayrıntılı değerlendirilmelidir. Üfürüme neden olan olay eğer gerekiyorsa tedavi edilir. Bir takım üfürümler tedaviyle tamamen kaybolurlar. Organik kalp hastalıklarına bağlı üfürümler kalıcıdır. Bunlar da hastalığın ne olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Cerrahi olarak düzeltme operasyonları yapılarak veya kalbe kateter yardımıyla balon, stent veya yeni kalp kapağı takılarak tedavi edildikten sonra ancak kaybolurlar.''

Muhabir: Metin Bolat

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA