Bölüm, Türkiye'de İlk Olma Özelliği Taşıyor

Yükseköğretim Kurulu tarafından Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü'nün kurulmasına onay verildiği, bölümün Türkiye'de ilk olduğu bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, FÜ Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Teknoloji Fakültesi bünyesinde Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü'nün kurulması için 2 yıl önce Dekan Prof. Dr. Yasin Varol ve Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol ile çalışma başlattıklarını bildirdi.

Bölümün açılabilmesi için gerekli incelemelerde bulunmak üzere ocak ayında Adli Bilişim Mühendisliği alanındaki çalışmalarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde ün yapmış Sam Houston State Üniversitesi'nde incelemelerde bulunduklarını anımsatan Bingöl, YÖK'e Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü'nün açılması için müracaatta bulunduklarını belirtti.

YÖK'ün müracaatı Üniversitelerarası Kurul'a göndererek görüş istediğini ifade eden Bingöl, olumlu görüş bildirilmesinin bölümün açılmasına karar verildiğini kaydetti.

Bingöl, Adli Bilişim Mühendisliği'ne bağlı Kriminoloji Enstitüsü'nün kurulması gerektiğini belirterek, ''Çünkü Türkiye'de kriminoloji alanında doktora yapan bir enstitümüz yok. Daha çok Emniyet Genel Müdürlüğü mensuplarımız ABD'de doktoralarını yapıyor. Biz de ABD ile ortak yaptığımız çalışmalar sonucu oradaki sistemi buraya getirmeyi hedefliyoruz. Daha sonraki dönemlerde Emniyet Genel Müdürlüğü mensuplarımız Fırat Üniversitesi'nde doktora ve yüksek lisans yapabilecekler'' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bingöl, Adli Bilişim Mühendisliği'nin ayrı bir bölüm olarak kurulduğunu, bu bölüme öğrenci alınabilmesi için çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını ümit ettiğini vurguladı.

Bölümün kuruluş çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Asaf Varol da, Adli Bilişim Mühendisliği'nin ilk olarak Fırat Üniversitesi'nde açılmasından büyük memnuniyet duyduklarını, Türkiye'de eğitim alanında liderlik yapacak projelere imza attıklarını bildirdi.

Bölümün en kısa sürede faaliyete geçirilebilmesi için öncelikle 3 öğretim üyesi ilanının verilmesi gerektiğini dile getiren Varol, bu alanda uzmanlaşmış ve doktoralarını tamamlamış öğretim elemanlarının üniversitede mevcut olduğunu, kadroya atanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından bölüme öğrenci alınması çalışmalarının hemen başlatılabileceğini kaydetti .
Kaynak: AA