10 Yıldır Böbrek Bekleyen Hasta, 'Şartlı Organ Bağışı' İle Sağlığına Kavuştu

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Şubat’ta uygulama koyduğu şartlı organ bağışı, ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde uygulandı.

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 64 yaşındaki Havva Yeşil’in yakınları, organ bekleyen akrabaları Hüseyin Kantar’a (29) nakledilmesi şartıyla Yeşil’in organlarını bağışladı.

10 yıldır diyalize giren Kantar, akrabasının böbreğiyle sağlığına kavuştu. Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yaşayan Havva Yeşil geçtiğimiz hafta aniden fenalaşınca yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Yeşil, Korkuteli’nden Antalya’daki özel bir hastaneye sevk edildi. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Yeşil’in beyin ölümü gerçekleşti. Organ nakli koordinatörleri, bunun üzerine yakınlarından Havva Yeşil’in organlarının bağışlanmasını istedi. Yakınları ise böbreklerden birinin diyaliz hastası akrabaları Hüseyin Kantar’a nakledilmesi şartıyla bağışı kabul etti. Sağlık Bakanlığı’nın bir süre önce uygulamaya koyduğu ‘şartlı organ bağışı’ kapsamına giren durum bakanlığa bildirildi.

Hüseyin Kantar’ın Havva Yeşil’in akrabası olduğu resmi olarak ispatlanınca nakile onay çıktı. Havva Yeşil’in böbreklerinden biri Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Doç. Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından Hüseyin Kantar’a başarıyla nakledildi. Böbrek yetmezliği nedeniyle 10 yıldır diyalize giren Kantar, amcasının kızından yapılan nakille sağlığına kavuşmuş oldu. Çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren Hüseyin Kantar, üzüntü ve sevinci bir arada yaşadığını söyledi.

Akrabasının ölümüne çok üzüldüğünü belirten Kantar, “Ailemden verici olmadığı için 2008 yılında kadavra sırasına yazıldım. 6 ay önce bir kadavra çıktı ama daha uyumlu başka bir hastaya nakledildi. Geçtiğimiz hafta amcamın kızının beyin ölümü gerçekleştirince çocukları, anneme veya bana nakledilmek üzere şartlı olarak bağışlamışlar.” ifadelerini kullandı. Söz konusu uygulama hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, “Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları bağışlanırken ailesi ihtiyacı olan bir 4. derece akrabasına bağışlayabilecek. Bunun şartı kesinlikle 4. derece akraba olduğunu kanıtlamak zorunda. Eğer bunu yaparsa bir organını akrabasına nakledilmek şartıyla bağış yapabiliyorlar.” diye konuştu .