Patlayıcı Oyuncaklar Çocukların Hayatını, Toplumun İse Huzurunu Tehdit Ediyor

Erzurum’da iftar topu patlamadan önce ortalığı bakkallarda oyuncak diye çocuklara satılan patlayıcı maddelerin sesi sarıyor.

Bu gürültü ve patırtı neredeyse sahura kadar devam ediyor. Hal böyle olunca vatandaşlar telefona sarılıp, polise ihbar yağdırıyor. Şikayetlerin ardı arkası kesilmeyince polis, Ramazan’la birlikte artış gösteren ve normalde kullanılması ve satılması yasak olan maytap, torpil, çatapat gibi maddelere yönelik çalışma başlattı. Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 18 işyerinde arama yapıldı.

Bu aramalar sonucunda 2 bin 437 adet maytap, torpil ve bezeri madde ele geçirildi. 8 ayrı işyeri sahibi hakkında adli tahkikat yapıldı. Ayrıca operasyonlarda 144 paket kaçak sigara ve 25 adet yasak niteliğe haiz bıçak ele geçirildi.

Açıklamada, özellikle Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Erzurum’da çocuklar, gençler ve yetişkinler tarafından eğlence aracı olarak kullanılan maytap, torpil, çatapat, şerit halindeki kağıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsülleri ile klorat ve fosfat karışımı patlayıcıların sokak aralarında, site içerilerinde ve apartman önlerinde patlatılmasının vatandaşlar arasında korku, kaygı ve paniğe neden olduğu belirtildi. Bu maddelerin herhangi bir önlem alınmadan ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması sonucunda organ kaybına varan yaralanmalar meydana geldiği vurgulandı.

Söz konusu maddelerin kullanılması ve izinsiz olarak satılması Erzurum Valiliği tarafından yasaklandığına dikkat çekilen açıklamada “Satanlar ve kullananlar hakkında emre aykırı davranıştan dolayı Kabahatler Kanunu kapsamında ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.” denildi.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında, halkın Ramazan ayını daha huzurlu bir şekilde geçirebilmesi amacıyla maytap, torpil ve benzeri maddelerin izinsiz olarak satılması ve kullanılmasını önlemek amacıyla yürütülen çalışmaların aralıksız olarak devam edeceği belirtildi. Bu maddeleri satan ve kullananlara Kabahatler Kanunu kapsamında ve valilik makamının emirlerine istinaden ağır yaptırımlar uygulanacağı aktarıldı .