CHP’den ‘Madımak’ Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep İl Başkanı Av. Mehmet Gökdağ, 2 Temmuz 1993’de Sivas’ta meydana gelen Madımak Oteli’nin yakılması olayının 19. yıl dönümünde bir mesaj yayımladı.

Gökdağ açıklamasında, ”İnsanlık tarihinin yüz karası olaylarından biri olan Madımak Katliamı, insanlığa, ortak yaşama kültürüne, aydınlığa karşı yapılmış bir katliamdır ve bu yönü ile insanlık var oldukça lanetlenecektir, lanetlenmelidir. Dini söylemler kullanılarak, Cumhuriyete ve onun aydınlanma devrimi ile bir hesaplaşma anlayışı içerisinde gerçekleştirilen insanlık tarihinin yüz karası bu katliamı gerçekleştirenlerin ve bu katliama alet olanların ne İslamiyet’ten, ne Cumhuriyet’ten ne de Cumhuriyetin aydınlanma devriminden nasiplerini almadıkları, bu katliamla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Madımak katliamı, sonuçlanan davalara ve katliamın bir kısım katillerinin cezalandırılmasına rağmen, hala karanlıkta kalmış bir olaydır. Katliamın perde gerisindeki asıl planlayıcı güçler açığa çıkartılmamıştır” dedi

Gökdağ, şöyle devam etti: ”Yaşanan bu katliam gibi, katliam sonrasında yaşanan tüm bu gelişmeler bir başka utançtır. Bizler ülkemizin bu utançla yaşamasını istemiyoruz. Bunun yolu da Sivas Katliamının da içinde olmak üzere; toplumsal barışımızı, birlikteliğimizi ve bir arada yaşama kararlığımızı hedef alan tüm katliamlarla yüzleşmek ve katliamların gerisindeki karanlık güçleri açığa çıkarıp, yargı huzuruna çıkartmaktır. Bu istek ve kararlılığı 19 yıldır Madımak Oteli önüne giderek ‘Madımak Oteli Utanç Müzesi Olacak’ diye haykıran yurttaşlarımızın seslerini tüm Türkiye gibi, tüm dünya gibi bizde Gaziantep’ten duyuruyoruz. Sesimizi Madımak Otelinin önündeki arkadaşlarımızın sesine katarak haykırıyoruz. Sivas Katliamı, insanlığın en büyük yüz karalarından biridir. Bu katliam insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Bu katliamın gerisindeki planlayıcılar ortaya çıkartılıp yargılanmalıdır. Madımak utanç müzesi olmalıdır.”
Kaynak: İHA