Türk Eğitim Sen’den 4+4+4 Eğitim Sistemine Tepki

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanlığı, 4+4+4 eğitim sisteminin genel işleyişiyle ilgili belirsizliğin yol açtığı sıkıntıların giderek arttığını savundu.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 4+4+4 eğitim sisteminin genel işleyişi süreci, eğitim görevlilerinin ataması ve deprem riski nedeniyle yıkılan okullar hakkında basın açıklaması yaptı. Demir, “Kamuoyu tarafından da yakından takip edildiği üzere eğitim sistemimiz 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren yepyeni bir sürece girmiştir. 1997 yılından beri uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz eğitim süreci sona ermiş, 4+4+4 kesintili ve zorunlu eğitim modeline geçilmiştir. 17 Eylül 20112 tarihinde okullarımız eğitim öğretime başlayacak olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması gereken ve eğitim camiası ile eğitimden yararlananların beklentileri bugüne kadar karşılanmamış olup, sürecin işleyişiyle ilgili belirsizlik gün geçtikçe sıkıntıların artması sonucunu doğurmuştur” dedi.

“ATAMALAR SİSTEME AYKIRI”

Milli Eğitim Bakanlığının eğitim görevlilerini ataması konusunda da açıklamalarda bulunan Demir, “Milli Eğitim Bakanlığının AK Parti hükümeti döneminde icraat olarak en güzel sonuçlandırdığı işlem 76. Madde atamaları olmuştur. Hüseyin Çelik döneminde 998 okul ve kurum müdürü ataması bu yolla yapılmış, Nimet Çubukçu döneminde YİBO’lara pozitif ayrımcılık olarak bilinen bayan kontenjanı kullanılarak 300 müdür yardımcısı atanmış, şimdi de il ve ilçe eğitim müdürlüklerine aynı yöntem kullanılarak atamalar yapılmaya başlanmıştır. Kamuoyuna allanıp pullanarak anlatılan sınav, liyakat, kariyer ilkeleri hiçe sayılmıştır. Görevde yükselme sınavını bekleyen binlerce eğitim çalışanı görmezden gelinip gelecekleri tırpanlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, görevlendirme gerektiren bazı ilçelerin şube müdürlükleri kadrosuna aynı ilçe içerisinden yöneticiler görevlendirirken, Bayındır ve Ödemiş ilçelerimizde farklı uygulamaya gitmiştir. Bayındır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine Ödemiş ilçesinden, Ödemiş İlçe Eğitim Şube Müdürlüğü görevine Kiraz ilçesinden yöneticiler atanmıştır. Bu görevlendirmeler, ilçelerimizde görev yapan yöneticiler arasında huzursuzluğa yol açmıştır. Bu görevlendirmeler sınav, kariyer, liyakat ilkeleri gözetmeksizin tüm etik kurallar göz ardı edilerek 76. Madde kapsamında gerçekleştirmesi durumunda konunun yargıya taşınacağının bilinmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“OKUL İNŞAAT ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI”

Deprem yönetmeliğine uygun olmayan okulların yıkıldığını ancak yeniden yapılma sürecinin ilerlemediğini söyleyen Demir, “Bugün itibarıyla okullarımızın dönüşümleri tabela olarak sağlanılmış ise de yeni sistemde fiziki olarak yapılması gereken değişimler her zamanki gibi yine okul müdürlerinin omuzlarına yüklenmiştir. Yeni sistemde mahallesinde gideceği okul olmayan bir öğrenci servis araçlarından yararlanmak zorunda kalacak ve bu durum da velilerimize ek bir yük getirecektir. Ayrıca veli isteğine bağlı olarak 60-66 ay arası çocuklarımızdan ne kadarının okullarımıza kayıt yaptıracakları da belli değildir. Bu yaş grubunun sorunları ise yine müfredat belirsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bütün bu belirsizlikler devam ederken ilimizde deprem nedeniyle yıkım kararı verilen okullarımızın yapım aşaması sürecinin son derece ağır işlediği görülmedir. Buca ilçesindeki 30 Ağustos İlköğretim Okulu ve Saadet Emir İlköğretim Okulu’nun yıkım işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen belediye, milli eğitim ve özel idare işleyişlerinden kaynaklanan sebeplerden dolayı henüz ihale aşamasına dahi gelebilmiş değildir. Milli Eğitim Müdürlüğü, 2013-2014 eğitim öğretim yılına dahi yetişmesi zor görünen okullarımızın, iş ve işlemleri hızlandırarak bir an evvel inşaat işlerinin başlanması sağlaması gerekmektedir” açıklamasını yaptı .
Kaynak: İHA