Maytap Satana Da Atana Da 169 TL İdari Para Cezası

Erzurum Valiliği Ramazan ayını huzur ve güven ortamı içerisinde geçirilmesini sağlamak amacıyla bir dizi güvenlik tedbiri aldı.

Vali Sebahattin Öztürk, özellikle vatandaşın huzurunu kaçıran etkileyici ses bombaları ve patlayıcı maytapların satışının yapılmaması için etkin önlemler alındığını belirtti.

Vali Öztürk,”Valiliğimizin almış olduğu karar ile birlikte uygulanacak maytap yasağı tereddütsüz uygulanacak. Erzurumlu vatandaşlarımızın hoşgörü ve saygılı bir ramazan ayı geçirmesini temenni ediyorum” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN TOPLUMUN HUZUR VE GÜVENİ”
Toplumun huzuru ve güvenliğinin sağlanması temel koşulunun suçların işlenmeden önce önlenmesi olduğu belirten Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, “Öncelikle Ramazan ayının Erzurum’a hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Erzurumlu hemşerilerimizin Ramazanını kutluyorum. Ramazan ayının huzur ve güven içerisinde geçirilmesi konusunda ise geçmiş yıllarda yoğun ihbar ve yakınma konusu olan insanlarda korku, panik ve heyecan uyandıran maytap türü patlayıcı, mantar, torpil, havai fişek ve parlayıcı (piroteknik patlayıcı) madde satışı ve atışlarını önlemek amacıyla alınan güvenlik tedbirleri artırılarak uygulamalara ağırlık verilecek. Patlayıcı madde atan ve usulsüz bir şekilde satışını yapanlar tespit edilmesi halinde haklarında gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Bilindiği üzere kamu düzeni ve güvenliğin sağlanmasında kişi, kurum ve kuruluş olarak başta vatandaşlarımıza da önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.

“PARA CEZASI TEREDDÜTSÜZ UYGULANACAK”
Vali Öztürk, Kabahatler Kanunu’na muhalefet etmekten idari para cezası uygulanacağını ifade ederek, “ Aldığımız karar üzerine yasak tereddütsüz uygulanacak. Kabahatler Kanununa muhalefet etmek suçundan işlem yapılacak. Ramazan eğlencesi olarak piyasaya sürülen tehlikeli patlayıcı maytapları sokakta, cadde de atana da, vatandaşa satan esnafa da 169 TL idare para cezası uygulanacak. Bu konuda zaten polisimiz de gereken önlemleri almıştır. Hiçbir vatandaşımızın endişesi olmasın, Ramazan ayının daha huzurlu geçmesi için öncelikle huzurun sağlanmasına önem verilecektir”dedi.

İŞTE VALİLİĞİN YASAK GENELGESİ
Piroteknik maddelerin satışı ve kullanımı ile ilgili 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince Valilik Makamının 20/09/2006 tarih ve 1236 emirleri ile Vali Sebahattin Öztürk’ün imzasıyla yayımlanan genelgede şu ifadelere yer verildi: “Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler içinde taneli kara barut bulunan çatapat eğlence malzemeleri, adi fırfır maytapları, çiçek yağmuru saçan maytaplar, İspanyol maytapları, şenlik mumları gibi klorat ve fosfor karışımı ile üretilen patlayıcı oyuncak malzemeler, şerit halindeki kâğıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsüllerin satışı yapılmayacaktır.

Satış yapan gerçek ve tüzel kişiler tespit edilmesi halinde hakkında 5326 Sayı Kabahatler Kanunu'nun 32.maddesi gereğince 169 .00 Tl.idari para cezası uygulanacaktır. Patlayıcı maddeleri attıkları tespit dilmesi halinde hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 36.maddesi gereğince para cezası tatbik edilerek üzerlerinde veya yanlarında bulunan piroteknik malzemelere Polis tarafından el konulacaktır. Oyun ve eğlence aracı olan yukarıda belirtilen patlayıcı maddelerin bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiye, oyuncakçı gibi işyerlerinde bulundurulması ve satışının yapılması yasaklandığından, bu tip piroteknik maddeleri bulunduran ve satışını yapan söz konusu işyerleri hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32.maddesi gereğince para cezası tatbik edilecektir .
Kaynak: İHA