Yayla Çocukları Çadırda Eğitim Alıyor

Aileleri ile birlikte yaylara göç etmek zorunda kalan öğrenciler için Erzincan’ın İliç Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Beyaz Çadır Eğitim Destek Projesi’ hazırlandı.

Proje, pilot il olarak Erzincan’da uygulanmaya başladı.

Proje kapsamında, eğitimleri yarım kalan öğrenciler için 2 bin rakımlı yaylada çadır kurularak, gönüllü öğretmenler aracılığı ile eğitim veriliyor. Öğrenciler yaklaşık 1,5 ay süresince Türkçe ve matematik derslerinde eğitim alacak. Türkiye’de ilk kez Erzincan’da uygulanmaya başlayan ‘Beyaz Çadır Eğitim Destek Projesi’, İliç ilçesi 23 Nisan İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Sezai Öz tarafından hazırlandı. Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destek verdiği projede genel amaç İliç ilçesinde nisan ayı itibariyle aileleri ile birlikte yaylara göç etmek zorunda kalan öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetlerinin kesintiye uğramasını önlemek, eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak, öğrencilerin okul başarılarını artırmak, eğitim-öğretim etkinlikleri kapsamında yer alan sosyal içerikli faaliyetlerden uzaklaşan öğrencilerin bu faaliyetlerden yararlandırmak, toplumla ve akran gruplarıyla sağlıklı sosyal ilişkiler kurmalarını temin etmek. Kış aylarında Erzincan’ın İliç ilçesinde ikamet eden, yaz aylarında ise Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Karapınar Yaylası'na yerleşen yaylacılar, sonbahar aylarına kadar burada hayvancılık ile uğraşıyor. 13 aile ve 130 kişinin yaşadığı yaylada, eğitim-öğretim çağındaki 18 öğrenci, kurulan kıl çadırda gönüllü öğretmenler nezaretinde eğitim-öğretimlerine devam ediyor. Çadır sınıfta öğretmenlerini pür dikkat dinleyen öğrencilerin tamamı İliç 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşuyor. Birleştirilmiş sınıfta 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri eğitim alıyor. Okulların tatil edilmesine 40 gün kala geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan aileleri ile birlikte yaylaya çıkmak zorunda kalan öğrencilerden 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Yunus Emre Şuvak, “Ailelerimizle birlikte okulumuz tatil olmadan yaylaya geldik. Şimdi burada eğitimimize devam ediyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Gelecek eğitim-öğretim yılında 8. sınıfta eğitimine devam edecek olan 12 yaşındaki Merve Öztürk ve 5. sınıfa geçen 11 yaşındaki Fatma Betül Budak, aileleriyle yaylaya geldiklerini, yarım kalan eğitim dönemini kurulan çadırda tamamlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Günün büyük bir bölümünü kurulan çadırda eğitim-öğretimlerine devam ederek geçiren öğrenciler, diğer zamanlarında ailelerine hayvanların bakımı konusunda yardımcı oluyor. Kendisi de aynı şartlarda eğitim-öğretime devam eden ve şu anda Kemah Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan gönüllü öğretmen Burhan Şuvak, proje sayesinde öğrencilerin eğitim-öğretimlerinden geri kalmayacaklarını vurguladı. Projeyi ilk kez gördüğünde çok heyecanlandığını anlatan Şuvak, “Tam da ülkemizin dört bir tarafından hayvancılıkla uğraşan insanların ihtiyaç duyduğu bir numaralı eğitim projesi diye düşündüm. Çünkü bu öğrenciler sonbaharda 1,5 ay, ilkbaharda 2 aya yakın okullarından uzak kalıyorlar.” diye belirtti.

Vekil öğretmen Kadir Şafak ise yazın ailelerin erken yaylaya çıkmasından dolayı çocukların eğitimlerinin yarıda kaldığını dile getirerek, “Bizler sadece aracıyız. Elimizden geleni yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Erzincan Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, İliç Milli Eğitim Müdürlüğü ilköğretim okulu öğretmenlerinin bu projelerinin harika biz çözüm olduğunu ifade ederek, “Zaten kendileri de bu yaylada bulunan öğretmenlerimizin böyle bir çalışma içinde görev almaları bu fikrin ortaya çıkmasını sağladı. ‘Beyaz Çadır Projesi’ çok güzel bir proje. Uygulanabilirliği yüksek bir projedir. Bunun üzerinde biraz daha çalışarak belki ulusal bir projeye dönüştürebiliriz. Biz ilimizde güvenlik sorunu yaşanmayan her yerde böyle bir çalışmanın yapılmasını arzu ediyoruz.” açıklamasında bulundu. Çadır sınıflarda eğitimlerini alan minik öğrenciler, daha sonra yayladaki hayvanlar ile gün içerisinde eğleniyor.
Anagold Madencilik tarafından finanse edilen projede ‘Beyaz Çadır’ ismi, renge değil projenin ruhuna vurgu yapmak amacıyla kullanılıyor .