‘korkuya Karşı Özgür Sanat’ Paneli

Ulusal bir televizyon kanalında ekranlara gelen; 'Öyle Bir Geçer Zamanki' adlı dizide canlandırdığı balıkçı karakteriyle adından söz ettiren oyuncu Orhan Alkaya, sanatın konuşamayacağı ve el atamayacağı hiçbir şey olmadığını öyledi.

Hatay'ın Samandağ ilçesinde Samandağ Kalkındırma Derneği'nce organize edilen; 'Evvel Temmuz Festivali' devam ediyor. Festival kapsamında düzenlenen; 'Korkuya Karşı Özgür Sanat' konulu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Orhan Alkaya, tiyatro sanatçısı Hasan Özgün ile birlikte 'korku' ve 'özgür sanat' konularında açıklamalarda bulundu, kendilerine yöneltilen sorulara da yanıt verdi.

Şehir tiyatrolarındaki yönetmelik değişikliğine dikkat çeken Alkaya, “Sanatın konuşamayacağı, el atamayacağı hiçbir yer yok. Sanatçı ve halk el ele tiyatrosuna sahip çıktı. Şehir tiyatrolarındaki yönetmelik değişikliğine karşı çıkan sanatçılar Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda toplam 7 bin tiyatrocu bir araya geldi. O birlik ve beraberlik mitinginde tiyatrocular korkuya karşı özgür sanat sloganı ile damga vurdu” dedi.

Türkiye’de yayınlanmamış kitapların toplatıldığını anlatan Alkaya, “Hükümetler, kendilerini eleştirenleri kabul etmez, baskı uygular. Bizleri bir araya getiren birlik ve beraberliğimizdir, direnişimizdir. Korku, insanın kaygısını sağlayacak en temel motivasyondur. Korkuyu yenmek için bir arada olmamız şart. Korku olmadığı sürece bizi kimse yıpratamaz. Şehir tiyatroları yok edilemez, korkuya karşı özgür tiyatro” ifadesini kullandı.

Tiyatrocu Hasan Özgün de, Irak’ta yaşanan katliamları hatırlatarak, “Irak’ta bir sürü katliamlar yapıldı. Hunharca öldürülen Iraklıların cesetleri görüntülenerek, Irak halkına göz dağı ve korku verilmek istendi. Sanatın konuşamayacağı, el atamayacağı hiçbir yer yok” yorumunu yaptı .
Kaynak: İHA