Tufanbeyli'de Ev Kiralarına Santral Dopingi

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde yapım aşamasındaki iki termik ve iki hidroelektrik santrali, ilçedeki kira bedellerinin 150-200 TL’den 600 TL'ye kadar yükselmesine neden oldu.

Zengin kömür yatakları ve bereketli akarsuları ile öne çıkan Adana'nın Tufanbeyli ilçesi, yeni yatırımlarla bölgenin yeni enerji üssü olma yolunda ilerliyor. İlçede, Sabahcı Holding'e ait EnerjiSA (Enerji Üretim A.Ş), yılda 3 milyon kilovatsaat elektrik üretecek olan bir termik santral ve iki hidroelektrik santralin inşaatına başladı.

Ardından Çinli Teyo Yatırım ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, Tufanbeyli'de ikinci termik santrali ihalesini aldı. Bu termik santralde de yılda 3 milyar 600 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapılacak

1958 yılında ilçe olan, 5 bin kişilik nüfusu da sürekli göç veren Tufanbeyli, söz konusu enerji yatırımlarının başlaması ile adeta cazibe merkezi oldu. Bugüne kadar sürekli göç veren ilçe, artık yatırımların ve iş olanaklarının etkisi ile hızla göç almaya başladı.

EnejiSa tarafından inşaatı süren santralde çok sayıda Tufanbeylili istihdam imkanı buldu. Çinliler tarafından yapılacak olan ve fizibilite çalışmaları süren termik santral de yakında işçi alımına başlayacak

İlçedeki enerji yatırımları, artan göç ve ekonomik canlanma ile evlerin kira bedellerinde ise hatırı sayılır bir artış yaşandı. Birikimlerini emlakta değerlendirmek isteyenlerin talepleri, fiyatları ciddi oranda tırmandırdı. İlçede daha önce 150-200 TL arasında değişen aylık kira bedelleri, 600 liraya ulaştı. Tufanbeyli’de emlak fiyatlarının artmasında konut üretiminin azlığı ve yeni imara açılan bölgelerdeki altyapı çalışmalarının olmamasının da etkili olduğu ifade ediliyor.

İlçe sakinlerinden Mehmet Gökdemir, "Tufanbeyli’de emlak fiyatları 2 yıl öncesine kadar normal seyrediyordu. Termik santral çalışması ve ikinci termik ihalesi ile birlikte talep patlaması oldu. Geçen yıl 200 TL olan kiralar, firmaların 3-4 yıllık süreler için binaları daire başına 600 TL’ye kiralaması, bu sene 500-600 TL civarına yükseldi. Ayrıca, müşteri standartları da yükseldi. Artık dış cephe mantolaması yapılmış, merkezi sistem kaloriferli, saten alçı yapılmış lüks evler inşa ediliyor. Tufanbeyli’de daire fiyatlarının hızla yükselmesi dar gelirli vatandaşı ve memuru zor durumda bıraktı. Özellikle aldıkları emekli ve memur maaşıyla 'ancak memlekette yaşanır' diyerek emekli olup memleketine geri dönenler zorlanıyor" dedi.

Gökdemir, "Özellikle Kore'den gelen mühendislerin yeni yapılan evlere 5 yıllığına 150 bin TL kira vererek evi otel gibi dizayn edip oturması kira fiyatlarını bir hayli yükseltiyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA