‘Yaşlı Yaşam Merkezi’ Projesi

Alzheimer Derneği İçel Şubesi, İçel Valililiği’nin desteği ile Alzheimer hastaları için ‘Yaşlı Yaşam Merkezi’ kuracak.

Merkez, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. ‘Yaşlı Yaşam Merkezi’ projesi İçel Valiliği’nde yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya, İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Alzheimer Derneği İçel Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge ve İçel Vali Yardımcısı Kadir Okatan katıldı.

Toplantıda projenin tanıtımını yapan Alzheimer Derneği Şube Başkanı Prof. Dr. Özge, dünya ve Türkiye’nin giderek yaşlandığını, Türkiye’de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun normal nüfusa oranla daha kalabalık olması beklenen 4 ülkeden biri olduğunu söyledi.

2050 yılında ayrıca dünya üzerinde 113 milyon Alzheimer hastasının olmasının beklendiğine vurgu yapan Özge, “Artık genç bir ülke değiliz. Ülkemizde yapılan son nüfus sayımı rakamlarına göre, bir önceki nüfus sayımına oranla karşılaştırdığımızda yaşlı nüfusumuz iki kat artmıştır. Ülkemizde 75 yaş nüfusun en fazla olduğu 9. il İçel olarak gözükmektedir” dedi.

Türkiye geneline bakıldığında her bin yaşlının 4’üne resmi ve özel bir kurumda yer bulma imkanı varken, İçel’de ise bin yaşlıdan sadece 2’sine bir kurumda yer bulma imkanına sahip olduklarını belirten Özge, “Bunlar huzurevleri yani Alzheimer hastalarını kanunen kabul etme imkanı olmayan yerlerdir. Hali hazırda Türkiye genelinde 300 bini aşan, İçel’de de 10 bin Alzheimer hastası olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.

“3 BİRİMİ BİR ARADA BULUNDURAN TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR MERKEZ YOK”

Yapılacak merkezin 3 ünite birimden oluşacağının, böyle 3 birimi bir arada bulunduran başka bir merkezin Türkiye’de olmadığının altını çizen Özge, merkezin gündüz bakım evi, sürekli bakım merkezi ve evde bakım biriminden oluşacağını söyledi.

Bu proje için 2 milyon TL’lik bir bütçe oluşturulduğunu dile getiren Özge, sözlerine şöyle devam etti: “Bu bütçeye İçel ilindeki tüm hayırseverlerin, konuya ilgi duyan kamu kurum ve kuruluşları ve tüm özel kuruluşların desteği ile ulaşmayı hedefliyoruz. Bu proje için bir yardım kampanyası hesabı oluşturduk. Yardım etmek isteyenler İş Bankası Uray Şubesi’ne giderek 6607 103 11 60 nolu hesap numarasına yardımlarını yapabilirler.” İçel Valisi Güzeloğlu ise bu merkezin sadece Alzheimer hastası yaşlılara değil, onların ailelerine ve yakınlarına da çok büyük rahatlama ve yaşam kolaylığı sağlayacağına vurgu yaparak, “İçel Valiliği olarak bu projeyi himayemize almış ve desteklemiş bulunuyoruz. Gelişen ve gelecek süreçte çok kısa sürede arsa tahsisi Yenişehir Belediyemiz tarafından sağlanan çok güzel bir projesi çizilerek yapım aşamasına taşınan projede, çalışmalara hemen başlayıp çok kısa bir sürede de hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Unutmayın ki, gelişmiş bir kent ve ülke sosyal açından da bütün sorunlarına çözüm üretmiş, beklentileri karşılamış ve bu anlamda alt yapısını tamamlamış olmak zorundadır” diye konuştu.

İçel’i geleceğe taşırken, geleceğe bir dünya kenti vizyonu ile ulaştırırken, böyle bir sorunu ve ona dayalı bir beklentiyi göz ardı etmelerin pek mümkün olmayacağının altını çizen Vali Güzeloğlu, “Ben çok kısa bir süre içerisinde değerli İçelli vatandaşlarımızın, kurum ve kuruluşlarının büyük bir ilgi duyacağını umuyor ve bekliyorum. Çok kısa bir süre içerisinde başlayarak tamamlamayı ve İçel olarak böylesi bir ilki başaracağımızın inancını paylaşmak istiyorum. Bu bir örnek proje olacak. Bu Türkiye için İçel için değerli bir çalışma olacak” dedi.

Kaynak: İHA